Valér
2 °C
8 °C

Az autók harmadát a tulajdonosok lopatják el

2006.03.02. 13:23
Az elmúlt 12 évből tavaly lopták el a legkevesebb autót a fővárosban. Igaz, az esetek több mint harmadában maguk a tulajdonosok bízták tolvajokra a kocsit.

A fővárosban az autólopások 34 százalékáról később kiderül, hogy nem is lopás történt, hanem lízingcsalás vagy hitelsértés, közölte Tóth Gábor ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. "Korábban is volt olyan érzésünk és információnk, hogy nem lopnak el annyi gépkocsit, mint amennyit a számok mutatnak, azaz a lopott gépkocsik jelentős része csalás vagy hitelsértés" - mondta az ezredes.

A rendőrségen elemezték a gépjárműlopások számadatait. A tavaly ellopott járművek 43 százaléka adóssággal terhelt volt, és még viszonylag új korukban - olykor a vásárlás utáni egy hónapon belül - tűntek el. Az eltulajdonított gépkocsik 62 százalékának nem volt cascója, az összes tavaly ellopott gépkocsi értéke 11 milliárd forint, ennek a fele hitellel finanszírozott volt.

Sikerült felderíteni olyan bűnözői csoportokat, amelyek strómanok - általában hajléktalanok - segítségével a minimális összeg, tíz százalék kifizetése után szereztek gépkocsikat. A lopott kocsikat aztán külföldre vitték, a "tulajdonos" pedig bejelentette az ellopásukat, számolt be az ezredes.

Tavaly 5003 gépkocsi tűnt el Budapesten, ez a szám 12 éve nem volt ilyen alacsony. A gépkocsilopások nagyon megugrottak a rendszerváltás utáni években: 1994-ben 7873 gépkocsit loptak el Budapesten, a csúcs 1996-ban volt, akkor 11 951-et. 1998-ban 10 735 járművet tulajdonítottak el a fővárosban, majd ezután egyre kevesebbet.

Hat olyan kerület van a fővárosban, ahol kiemelkedően sok gépkocsit lopnak: a legtöbbet a III. kerületben - 2005-ben 600-at -, de sok gépkocsilopás van a XIII., a XIV., a XI., a IX. és a II. kerületben is. A múlt évben 438 ellopott autót találtak meg a fővárosban. A lopott gépkocsikat egyébként vagy szétszerelik, vagy külföldre - többek között Svédországba, Afrikába, Irakba, Oroszországba vagy Romániába - viszik hamis papírokkal.