Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Háromszáz autót tört fel Ausztriában egy magyar

2005.05.25. 13:10
Két éven át tört fel autókat egy magyar állampolgár Ausztriában. A márciusban elfogott férfiról a DNS-vizsgálat derítette ki, hogy már 2003-ban is Ausztriában tört fel autókat.

Háromszáz gépkocsi feltörését ismerte be egy magyar állampolgár Ausztriában. A korneuburgi vizsgálati fogságban levő harminchároméves magyar a Bécset körülölelő Alsó-Ausztria, valamint Burgenland tartományokban törte fel a gépkocsikat, és lopott el belőlük főképpen autórádiókat és CD-lejátszókat, amelyeket egy budapesti piacon értékesített. A rendőrség szerint a bűnöző mintegy 210 ezer euró (53 millió forint) kárt okozott.

A férfit még március 10-én vették őrizetbe, amikor Bécs környékén sorozatban öt gépkocsit tört fel. Az osztrák rendőrség DNS-mintát vett a tettestől, és azt összehasonlító vizsgálatra az innsbrucki egyetem törvényszéki orvostani intézetébe küldték. Ott megállapították, hogy a minta azonos azzal a DNS-nyommal, amelyet még 2003-ban rögzítettek Bruck an der Leithában egy gékocsifeltörésnél. A magyar gyanúsított e bizonyíték alapján ismerte be a bűncselekmény-sorozatot.

Magyarok által Ausztriában elkövetett bűncselekményekről rendszeresen jelennek meg hírek az osztrák tömegtájékoztatásban, de a helyi összesítések azt mutatják, hogy a magyar bűnözők ausztriai "vendégszereplésének" a súlya elenyésző az alpesi országban elkövetett bűncselekmények számához viszonyítva. Az osztrák büntetés-végrehajtás kezére kerültek között is csekély a magyarok száma.

A belügyminisztériumnak az osztrák tömegtájékoztatásban is ismertetett összesítése szerint 2004-ben 643 648 bűncselekmény jutott az osztrák hatóságok tudomására, ami napi átlagban közel 1800 bűncselekményt jelent. Az év elején 8647 elítéltet, illetve vizsgálati fogságban levőt tartottak fogva az osztrák börtönökben. A helyi média márciusi értesülései szerint a rácsok mögé zártak negyvennégy százaléka volt külföldi, közöttük mintegy százhúszan magyarok. Hivatalos adatok szerint például 2003 decemberének végén hetvenhat magyar állampolgár volt ausztriai őrizetben, közülük harminchetenen büntetésüket töltötték, a többiek vizsgálati fogságban voltak.