Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Mérgektől bűzlik a horgásztó Lőrinciben

2007.11.26. 10:09
Környezetkárosítás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Heves megyei Lőrinci önkormányzata, azt követően, hogy a határértékeket több százszorosan meghaladó arzén- és fémszennyezést mutattak ki a helyi horgásztóban.

Arzénból 519-szer, bórból 341-szer, a báriumból 313-szor, kadmiumból kétszer, krómból 46-szor, rézből 31,4-szer, higanyból pedig 40-szer több van a lőrinci horgásztóban az egészségügyi határértéknél, jelentette be hétfőn Sárosi Károly, a település alpolgármestere. Hasonló szennyezést mutattak ki a tavat tápláló Zagyvából és a fő felszíni vízelvezető árokból is.

A vizsgálatokat egy magáncég végezte el, uniós akkreditációval rendelkező laboratóriumban, azt követően, hogy egyre több bejelentés érkezett az önkormányzathoz a környéken terjengő bűzről.

A vizsgálati eredményekről, az ügyészség mellett, tájékoztatták a környezetvédelmi hatóságot, a tó tulajdonosát, a Magyar Villamos Művek Zrt.-t, illetve Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert is. "Egyben arra kértük a helyieket, hogy ne horgásszanak a tóban, illetve kerüljék a vízzel a fizikai érintkezést is" - tette hozzá a városvezető.

"A nehézfémszennyezést eddig csupán a felszíni vizekből mutatták ki, ám attól tartunk, hogy a szennyezett vízből a talajvízbe is kerülhetett, s ily módon veszélyezteti a környék ivóvízbázisát" - mondta Sárosi Károly.