Hella
16 °C
28 °C

A katonaság nem engedte a tűzoltókat az égő erdő közelébe

2001.05.31. 16:53
A tűzoltók öt kilométer hosszan kigyulladt erdő oltását addig nem kezdhették meg, amíg a honvédség nem fejezte be gyakorlatát a Fejér megyei Csór közelében. A kiérkező egységeket ugyanis nem engedték be a lőtérre, pedig azonnal le kellett volna állítaniuk a gyakorlatot. A tüzet egy sorozatlövő fegyver lángcsóvája okozta, amitől a száraz avar könnyedén lángra lobbant. A Honvédelmi Minisztérium állítása szerint a helyszínt a megyei tűzoltók is biztosították, ezt a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője az Indexnek cáfolta.
Mintegy öt kilométer hosszan égett az erdő a Fejér megyei Csór térségben, de a tűzoltók közel fél órán át nem kezdhették meg az oltást, mert a katonaság egy gyakorlat miatt nem engedte be őket a lőtérre. Pavelcze László, a Fejér Megyei Tűzoltóság szóvivője az MTI-nek elmondta, a kigyulladt erdőrész a lőtér egy részét is érintette, de hiába riasztották időben a tűzoltókat.

Meg kellett várni a gyakorlat végét

A Fejér megyei tűzoltók tudtával és részvételével zajlott az a csütörtöki lőgyakorlat, amelynek során avartűz keletkezett a Magyar Honvédség lőterén - tájékoztatta a szaktárca sajtóirodájának vezetője az MTI-t. Joós György elmondta, hogy az úgynevezett BM 21-es sorozatvető fegyver használatakor minden egyes kilövéskor lángcsóva csap ki a szerkezetből, amely lángra lobbanthatja a mögötte található területet. Ezért valamennyi ilyen lövészet idején a honvédség saját tűzoltóegysége mellett a megyei tűzoltóság is a helyszínen van, hogy minden egyes lövéssorozat után eloltsák az esetleges tüzet.

Az idei nagy szárazság miatt ezúttal kimondottan kérték a tűzoltók részvételét, sőt egy tűzoltásra alkalmas honvédségi helikoptert is a helyszínre rendeltek. Joós György közlése szerint a tűzoltók csak akkor nem olthatták a tüzet, amikor a sorozatvető szerkezet működött. Hozzátette: a lőgyakorlat 11 órától 12-ig tartott, a tűz oltását pedig fél kettőre fejezték be a tűzoltók. Joós György hangsúlyozta, hogy az erdő nem gyulladt ki, csak az avar és az aljnövényzet égett a lőtéren.

A tűzoltók nem biztosították a területet

Pavelcze László az Indexnek elmondta, a lőgyakorlat a tűzoltók tudtával tartották, de ők nem voltak a helyszínen. A riasztás után tíz perccel érkeztek meg, de a gyakorlat végéig a közelébe sem mehettek a területnek. A katonai tűzoltóknak azonnal be kellett volna avatkozniuk, de nem tették. Cáfolta a minisztérium állítását, hogy az erdő nem égett, mivel az ottani aljnövényzet is lángra kapott. Mintegy húsz hektár égett le.