Márk
13 °C
28 °C

Az ukrán Petőfi lottón nyert emlékműve

2003.03.18. 04:22
Az ukrán lottó főnyereményét megütő Ihor szobrot kíván állítani a legnagyobb ukrán költőnek, Tarasz Sevcsenkónak. Amikor a húzás utáni napon hazafelé ment a nyaralójából, több embert látott a kőnél, ahol hosszú évek óta tervezik a költő szobrának felállítását.
Emlékművet kíván emelni szülővárosában, Verhnyodnyiprovszkban egy szerencsés lottózó Tarasz Sevcsenkónak, az "ukrán Petőfinek", vagy ahogyan egyik művéről Ukrajna-szerte becézik a XIX. századi nemzeti költőt, a "Kobzosnak".

A Dnyipropetrovszk megyei nyertes a március 8-i húzáson nyolc kombinációja egyikével lett a három millió hrivnyás főnyeremény (mintegy 125 millió forint) boldog tulajdonosa. Ihor nyereségét nem tartja véletlennek: negyven olyan kombinációt játszott meg egymás után, amelyek még soha sem jöttek be a Szuper-lottón.

Amikor a húzás utáni napon hazafelé ment a nyaralójából, több embert látott a kőnél, ahol hosszú évek óta tervezik a költő szobrának felállítását. "Mégiscsak szégyen, hogy a kövön kívül nincs itt más, ezért úgy döntöttem, kifizetem az emlékmű felállítását" - idézte az irodalomkedvelő lottónyertes magyarázatát a szoborállítási tervvel kapcsolatban a Kijevszkije Vedomosztyi. Arról, hogy mikor készül el a "lottón nyert" emlékmű, nem tájékoztatott a kijevi lap.

A jobbágysorban 1814-ben született költő verseiben a szabadságért folytatott harcot. Szerencséjére Pétervárott tanulhatott, ahol felvilágosult ifjú vált belőle, aki nemcsak írt, hanem festett is. Egyik legismertebb költeménye a "Holtaknak, élőknek és meg nem születetteknek" írt Üzenet című költeménye.