Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

1,3 milliárd a főnyeremény az ötöslottón

2003.06.27. 13:35
Tizenhetedik hete, március elseje óta nincs telitalálatos az ötöslottón, amelynek várható főnyereménye így a június 28-i sorsoláson már 1 milliárd 300 millió forint lesz. Ez minden idők második legnagyobb halmozódása, amely 150 millió forinttal több az eddigi "ezüstérmes" öttalálatos összegénél, bár még fele sincs a tavaly karácsonyi, majd hárommilliárdos gigantikus csúcsnak.
A jelenlegi játékszámot alapul véve a jackpot hetente nagyjából 100 millióval növekszik; a kétmilliárdos határ eléréséhez mintegy másfél, a hárommilliárdhoz négy hónapra lenne szükség.

Sok négyes volt

Hétről-hétre egyre többen játszanak, egyelőre eredmény nélkül. Bár ez így, ebben a formában félrevezető kijelentés, hiszen - jóllehet ötös nem volt -, de március 1-je után csak négytalálatosokból 608 született, s összesen nettó 683 millió forintot kaptak értük a nyertesek.

Az átlagos négyes tehát több mint 1 millió 100 ezer forintot ért. Ami ennél is érdekesebb, hogy 6 millió forint felett hat darab, 4 millió felett kilenc darab, 3 millió felett 14 darab és 2 millió felett 52 darab négyes fizetett.

Meddig halmozódhat a nyeremény? A választ kettéválaszthatjuk egy elvi és egy gyakorlati részre. Az érvényes szabályok szerint legfeljebb egy évig tarthat a halmozódás. E "veszélyhelyzet" azonban még nem áll fenn. A gyakorlati válasz csak az előrejelzés szintjén fogalmazható meg: közel fél évszázad alatt mindössze egyszer fordult elő, hogy egy egész éven keresztül nem születtet öttalálatos (ez 1957-58-ban volt).

Az átlagos telitalálatszám évi 8 darab. Igaz, hogy az utóbbi években, évtizedben - mióta jelentősen bővült a választék - előfordul, hogy csak 4-6 ötöst nyernek meg a 365 nap során. De nem azért, mert géppel sorsolnak, vagy éppen kézzel húznak, hanem a hűvös matematikai szabályoknak engedve. Tudniillik lényegesen kevesebben, nagyjából harmad- vagy negyedannyian játszanak az ötöslottón, mint tizenöt vagy húsz évvel előtte.

Ugyanakkor a telitalálat elérésének matematikai bizonyosságához közel 44 millió különbözőképpen kitöltött szelvény kell - most is, miként 1957-ben, vagy ´68-ban is.