Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Túl a kétmilliárdon: csúcsra járatott játékláz

2002.11.29. 15:33
A Szerencsejáték Rt. belátja: bizony nehéz megemészteni, hogy a huszonnegyedik egymást követő héten sem lett öttalálatos. A cég kommunikátorai azonban azt javallják, ízlelgessük csak azért tovább, hogy a várható főnyeremény már kétmilliárd 140 millió forint.
A jackpot még euróban számolva (9 millió) is lassan nyolc számjegyű lesz. A halmozódás ezt megelőzően három alkalommal haladta meg a milliárdos határt, míg most, először érte el a kétmilliárdos összeget.

A cég kommunikációs igazgatóságának közleménye szerint a jelenlegivel együtt 25 hét telik el a legutóbbi öttalálatos óta, ami "holtversenyben" áll egy 1993/94-es időszakkal, amely a nyolcadik leghosszabb telitalálat-mentes intervallum volt.

Csúcsra járatott szenvedély

A legutóbbi sorsolásra 14 és félmillió ötöslottó alapjáték érkezett be. Úgy tűnik, ez a fokozat már csúcsra járatás, hiszen a játékszám "csak" ötszázezerrel emelkedett, holott a megelőző hetekben kétmilliós ugrásokkal haladtunk előre. S bár aligha kétséges, hogy még nem értük el a legfelső határt, az eddigi abszolút csúcs, az 1990. május 24-én regisztrált 21 millió szelvény elsősége egyelőre nem forog veszélyben.

Tudta-e, hogy:
- az öttalálatos elérésének matematikai esélye 1:43 949 268, azaz ennyi különbözőképpen kitöltött szelvénynél garantált a telitalálat. Egy-egy négytalálatos pedig, hosszú évek átlagát tekintve kábé százezer játékonként születik.
- ha véletlenül végre eltalálja Ön az összes kihúzott nyerőszámot, mielőbb érdemes hívnia a kiemelten nagy (40 millió forint feletti) nyeremények esetén élő, teljesen biztonságos, úgynevezett nagynyertes telefonszámot, amely minden értékesítőhelyen kifüggesztve megtalálható. A további teendőiről itt kaphat tájékoztatást.

Halom

A halmozódásnak (amelynek az elméleti lehetősége egyébként az alsóbb nyerőosztályokban is fennáll) nincs összegszerűen meghúzott felső határa, időtartamát tekintve azonban limitált, maximális időtartama 52 hét lehet. (Most, eddig ennek 48 százalékánál tartunk). Amennyiben egy év elteltével az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos, akkor a felhalmozódott pénzt az azon a héten nyertes négy-, három- és kéttalálatosok között kell szétosztani, 80-10-10 százalékos arányban.

Nem kap készpénzt

Bármily fájó is, ekkora nyeremény (érthető biztonsági okokból) készpénzben nem vehető fel. Kétmillió forint felett az SzRt. a nyertes által megadott Magyarországon működő bankban (bankokban) nyitott bankszámlára (bankszámlákra) utalja át a nyereményt. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha esetleg külföldi állampolgár nyerné el az ötöst, ő is csak magyarországi bankba kérheti az átutalást.

Nem vész el, csak átalakul

Amennyiben a nyertes a törvényes határidőn belül nem jelentkezne (borzalmas gondolat, de elméletileg nem zárható ki), a pénz akkor sem vész el (sem az állam, sem a cég nem "nyeli" le), hanem a Szerencsejáték Rt. 180 napon belül visszajuttatja ezt az összeget az adott játék (esetünkben az ötöslottó) játékosainak, különsorsolások, vagy/és nyereménydotáció formájában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!