Mátyás
-6 °C
1 °C

Hétszázmillió forint az ötöslottó főnyereménye

2001.10.18. 12:47
Már tizenhárom hete nem volt ötös találat a lottón, így a főnyeremény hétszázmillió forintra dagadt. A magyar lottórekord egymilliárd-ötvenkilencmillió forint, de az Egyesült Államokban volt már kétszázkilencvenötmillió dolláros nyeremény is.

Tizenharmadik hete nem volt ötös találat a lottón, így a főnyeremény összege hétszázmillió forintra duzzadt. A nyeremény a hatodik legnagyobb megnyerhető összeg a magyar lottó történetében: az abszolút rekordot az egymilliárd-ötvenklilencmillió forintos nyeremény tartja.

A magyar lottórekorder - aki természetesen titkolta kilétét - 1999. szeptember 18-án a 22, 25, 48, 70, 73 számokkal lett boldog forintmilliárdos. Azon a héten huszonegymillió-száznegyvennyolcezer-négyszázöt lottószelvényt töltöttek ki, így minden magyarországi lakos átlagban két lottószelvénnyel vett részt a játékban.

Messze az amerikai rekordtól

A soron következő nagy nyeremények: 858 millió, 798 millió, 779 millió és 722 millió. A 700 millió forintos nyeremény - két és fél millió dollár - eléggé elmarad az Amerikai Egyesült Államok eddigi lottórekordjától. A Powerball nevű, húsz szövetségi államra kiterjedő játékon 1998-ban ugyanis 295 millió dollárt (akkori árfolyamon közel hatvanmilliárd forintot) nyertek. Az amerikai törvények szerint a nyeremény fele az adóhatóságnak jár, a fennmaradó összeget pedig életjáradék formájában adják a nyertesnek.

Ausztriában tavaly decemberben a hatoslottó bizonyult rekorddöntőnek: 2000. december 13-án, szerdán 125 millió schillinges nyereményt sorsoltak ki (a mostani árfolyamon ez több mint kétmilliárd forint). A nyereményen négyen osztozkodtak.

Négy és fél millió szelvényre számítanak

A Szerencsjáték Rt. szóvivője, Somorai László szerint az elmúlt két-három hétben heti ötszázalékos forgalomemelkedést tapasztaltak az ötöslottón. A szombati sorsolásra mintegy négy és fél millió alapjátékszelvény beérkezését várják.

A nyereményekből 20 százalék személyi jövedelemadót vonnak le, de a Szerencsejáték Rt. által közzétett 700 milliós várható nyeremény már az adóval csökkentett, nettó összeg. A nyeremények - a nagyságtól függetlenül - egy összegben vehetők fel. A kétmillió forint alattiak készpénzben vagy a nyertes kívánságára banki átutalással, az ennél nagyobbak csak banki átutalással kerülhetnek a szerencsés nyertesek birtokába.