Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Egymilliárd-százmillió forint öt találó számért

2001.11.22. 15:43
Minden idők legnagyobb összegére, egymilliárd-százmillió forintra duzzadt az ötös lottó főnyereménye. A nyeremény tizenkilencedik hete halmozódik. A játékosok kedve is nőtt: az utolsó héten hét és fél millióan lottóztak.

Minden idők legnagyobb nyereményét, egymilliárd-százmillió forintot lehet nyerni az ötös lottón. A lottó történetében egy alkalommal fordult elő, hogy a nyeremény meghaladta az egymilliárdos szintet: 1999 szeptemberében 1 milliárd 54 millió forint volt a díj. Ezt az összeget egyébként egy ember nyerte meg: szerencsés számai a 22, 25, 48, 70, 73 voltak.

Átlagfizetés és lottó
Míg 1960-ban az átlagos havi keresetből 427 darab lottószelvényt lehetett vásárolni, addig 2000-ben már 875 darabra lehetett pazarolni.
Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője szerint a múlt héten - mikor egymilliárd forint volt a főnyeremény - hét és fél millió lottószelvényt töltöttek ki, az előző héthez képest kétmillióval növekedett a megjátszott alapjátékok száma. Hasonló növekedés mellett a héten még a tízmilliót is elérheti a megjátszott variációk száma.

Az ötös lottó egy igen hálátlan játék egyébként: a nyerési esély aránya 1:43 949 268. Az ötös lottó azonban igen nagy népszerűségnek örvend, a hozzáértők szerint azért, mert egyszerűek a szabályai: kilencven számból ötöt kell megjátszani, és már a kettes találat is nyerő. A Szerencsejáték Rt. a nyereményekre fordítandó összeget a következőképpen osztja meg: ötös 30 százalék, négyes 17 százalék, hármas 18 százalék, kettes 35 százalék.