Viola
-6 °C
-2 °C

Újra egymilliárd felett a lottóötös nyereménye

2002.10.11. 14:51
Története során negyedik alkalommal lépte át az egymilliárd forintos határt az ötös lottó aktuális, várható főnyereménye. Az egymilliárd tizenötmillió forintos jackpot, ha valaki ezen a héten egyedül vinné el, Magyarországon minden idők harmadik legnagyobb értékű telitalálata lenne.
Négy hónapja nem sikerült senkinek eltalálnia a kihúzott nyerőszámokat az ötös lottón, így a játék jackpotja negyedik alkalommal lépte át a milliárdos határt. Az 1 015 000 000 forint minden idők harmadik legnagyobb magyarországi nyereménye lehet, sőt, további halmozódás esetén két hét múlva új rekord születhet.

Halmozódás

Magyarországon a tárgynyeremények alkonyán, 1990-ben vezették be a teljes halmozódást. Ha egy sorsolás alkalmával nem volt telitalálatos, akkor annak teljes nyereményalap-hányada a következő sorsolás telitalálatosának nyereményalapját növelte. A halmozódás bevezetésekor mind a két lottó, mind a totó alapára 20-20 forint volt.

Már a halmozódás első idejében, 1990. 21. játékhetén 21 148 405 alapjátékra nőtt a heti forgalom. A sors fintora, hogy az ekkor felduzzadt nyereményalapon 13 telitalálatos osztozott. Ez a hét sok egyéb érdekességet is hozott. Már a sorsolás pillanatában - a 9-es és 21-es számpáros gyakori megjátszása miatt - várható volt, hogy a 17 heti telitalálat-mentes sorozat megszakad, de 13 ötösre senki sem számított. Rekord számú, 612 ezer 747 nyertest regisztráltak a kettesek között, sok volt a hármas és a négyes is. A 13 telitalálatos közül 10 nyertes szelvény ugyanazon játékosé volt.

Rekordok

A telitalálatért járó főnyeremény, az ötös lottó közel ötvenéves története alatt 529 ezer forintról egymilliárd forint fölé nőtt. A halmozódások eredményeként szinte minden évben megdőltek a csúcsok. 1999. szeptemberében már 1 milliárd forint feletti volt a főnyeremény. Ezt a csúcsot 2001-ben, a 46. játékhéten sikerült túlszárnyalni: egymilliárd 152 millió 054.123 forint lett az eddig elért legnagyobb telitalálatos nyereménye.

Tizenegy ötszáz millió feletti nyeremény

A Szerencsejáték Rt. kimutatást készített, és közölte az eddigi tizenegy, ötszázmillió forint feletti öttalálatos származási helyét. Eszerint az 1 milliárd 152 milliótól lefelé haladva az 503 millióig, a telitalálatosokat a következő megyékben küldték játékba: Budapest, Budapest, Komárom-Esztergom, Budapest, Budapest, Zala, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Bács-Kiskun, Budapest.

"Győztes csapaton ne változtass"
Egy brit férfi négy hónapon belül kétszer nyert nagy összegű pénzt ugyanazokkal a számokkal a lottón, és reméli, hogy harmadszorra is sikerül neki.

Mike McDermott villanyszerelőnek négy hónappal ezelőtt 195 ezer font ütötte a markát, ám nem elégedett meg ennyivel. "Győztes csapaton ne változtass" gondolatmenettel ugyanazokkal a számokkal játszott tovább, és múlt vasárnap további 120 ezer fontot nyert. A kétszer is bejött számok a következők: 15, 16, 18, 36, 49 és egy bónusz szám, a 28-as.

Az 51 éves dél-angliai McDermottnak két felnőtt lánya van. A férfi úgy döntött, hogy feleségével eladják Hampshire településen álló házukat, és a pénzből, valamint a nyereményekből házat vesznek a Tunézia közelében fekvő Kerkenna-szigeteken. A házaspár visszavonul, nem akarnak többé dolgozni.

McDermott úr éveken át minden szerdán és szombaton lottózott, jól jövedelmező szokását a jövőben sem óhajtja feladni: - Azt mondják, a szerencse mindig háromszor tér vissza, tehát még tovább fogok játszani ezekkel a számokkal. Bármi megtörténhet - idézte a volt villanyszerelőt az AP.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!