Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európa legnagyobb nyereménye a lottón

2002.12.06. 15:09
Ha bírja még pénzzel, vagy vakon bízik szerencséjében, esetleg mániákus, menthetetlen szerencsejátékos - olvasson újra a lottóról, mielőtt ikszel.
Nem váltak be az optimista jóslatok, 25 hét elteltével sem lett öttalálatos, így azután 2 milliárd 340 millió forint, az eddigi legnagyobb nyeremény több mint duplája halmozódott fel lottón. A következő héten az ötöslottó eléri a lehetséges maximális halmozódási idő felét. Huszonöt hét alatt - a mostani 14 millió 336 ezer alapjátékkal együtt - több mint 150 millió szelvényt nyomtak el a játékosok.

Országos rekord

A jackpot euróban számolva is nyolc számjegyű, azaz tízmilliós nagyságrendű lett. Magyarországon ekkora nyereményre még nem volt példa.

Mennyit érne a lottóötös Európában?
A Szerencsejáték Rt. megnézte, miként állnak az aktuális jackpotok (forintra átszámítva) az öreg földrész néhány országában.

Aktuális európai jackpotok (millió Ft-ra számolva)

Anglia 1184
Ausztria 513
Belgium 475
Csehország 9, 4
Németország 948
Finnország 995
Hollandia 380
Horvátország 37, 5
Írország 785
Jugoszlávia 40, 5
Lengyelország 43
Svédország 800
Szlovákia 308

A Szerencsejáték Rt. közleménye szerint lehetetlen lekérdezni a rendszertől, hogy mely számokat, illetve kombinációkat nem játszották meg. Az összes beérkezett fogadásról az adatokat a sorsolás megkezdése előtt a közjegyző elzárja egy páncélterembe.

A központi gép és a sorsoló gép között nem lehet kapcsolat, mivel a sorsoló gép egy teljesen különálló berendezés. A sorsoló eszközöket az Országos Mérésügyi Hivatal hitelesíti. A hitelesítést időszakonként meg kell ismételni. A Szerencsejáték Rt. szerint elképzelhetetlen és technikailag kivitelezhetetlen a sorsolási eredmény befolyásolása.

Mit tegyen, ha nyer
- Az öttalálatos elérésének matematikai esélye 1:43 949 268, azaz ennyi különbözőképpen kitöltött szelvénynél garantált a telitalálat. Ennyi alapjáték kb. 5,7 milliárd forintba kerülne, vagyis - a jelenlegihez hasonló (és a magyar piac nagyságát ismerve, ezt gyakorlatilag meghaladhatatlan) ütemű halmozódás mellett - még több mint fél évig nem bizonyulna kifizetődő vállalkozásnak egy ilyen kaland.

- Ha Ön véletlenül nagyot nyer, az első és legfontosabb teendő, hogy őrizze meg hidegvérét. Aztán hívja a kiemelten nagy, (40 millió forint feletti) nyeremények esetén élő, teljesen biztonságos, nagynyertes telefonszámot, amely minden értékesítőhelyen kifüggesztve megtalálható.

- Ha a nyertes nem jelentkezik a nyereményéért, akkor a Szerencsejáték Rt. 180 napon belül visszajuttatja ezt az összeget az adott játék játékosainak, különsorsolások, vagy/és nyereménydotáció formájában.