Ágnes
-5 °C
2 °C

Európa legnagyobb nyereménye a lottón

2002.12.06. 15:09
Ha bírja még pénzzel, vagy vakon bízik szerencséjében, esetleg mániákus, menthetetlen szerencsejátékos - olvasson újra a lottóról, mielőtt ikszel.
Nem váltak be az optimista jóslatok, 25 hét elteltével sem lett öttalálatos, így azután 2 milliárd 340 millió forint, az eddigi legnagyobb nyeremény több mint duplája halmozódott fel lottón. A következő héten az ötöslottó eléri a lehetséges maximális halmozódási idő felét. Huszonöt hét alatt - a mostani 14 millió 336 ezer alapjátékkal együtt - több mint 150 millió szelvényt nyomtak el a játékosok.

Országos rekord

A jackpot euróban számolva is nyolc számjegyű, azaz tízmilliós nagyságrendű lett. Magyarországon ekkora nyereményre még nem volt példa.

Mennyit érne a lottóötös Európában?
A Szerencsejáték Rt. megnézte, miként állnak az aktuális jackpotok (forintra átszámítva) az öreg földrész néhány országában.

Aktuális európai jackpotok (millió Ft-ra számolva)

Anglia 1184
Ausztria 513
Belgium 475
Csehország 9, 4
Németország 948
Finnország 995
Hollandia 380
Horvátország 37, 5
Írország 785
Jugoszlávia 40, 5
Lengyelország 43
Svédország 800
Szlovákia 308

A Szerencsejáték Rt. közleménye szerint lehetetlen lekérdezni a rendszertől, hogy mely számokat, illetve kombinációkat nem játszották meg. Az összes beérkezett fogadásról az adatokat a sorsolás megkezdése előtt a közjegyző elzárja egy páncélterembe.

A központi gép és a sorsoló gép között nem lehet kapcsolat, mivel a sorsoló gép egy teljesen különálló berendezés. A sorsoló eszközöket az Országos Mérésügyi Hivatal hitelesíti. A hitelesítést időszakonként meg kell ismételni. A Szerencsejáték Rt. szerint elképzelhetetlen és technikailag kivitelezhetetlen a sorsolási eredmény befolyásolása.

Mit tegyen, ha nyer
- Az öttalálatos elérésének matematikai esélye 1:43 949 268, azaz ennyi különbözőképpen kitöltött szelvénynél garantált a telitalálat. Ennyi alapjáték kb. 5,7 milliárd forintba kerülne, vagyis - a jelenlegihez hasonló (és a magyar piac nagyságát ismerve, ezt gyakorlatilag meghaladhatatlan) ütemű halmozódás mellett - még több mint fél évig nem bizonyulna kifizetődő vállalkozásnak egy ilyen kaland.

- Ha Ön véletlenül nagyot nyer, az első és legfontosabb teendő, hogy őrizze meg hidegvérét. Aztán hívja a kiemelten nagy, (40 millió forint feletti) nyeremények esetén élő, teljesen biztonságos, nagynyertes telefonszámot, amely minden értékesítőhelyen kifüggesztve megtalálható.

- Ha a nyertes nem jelentkezik a nyereményéért, akkor a Szerencsejáték Rt. 180 napon belül visszajuttatja ezt az összeget az adott játék játékosainak, különsorsolások, vagy/és nyereménydotáció formájában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!