Tekla
8 °C
20 °C

Lövöldözés Pest belvárosában

2002.11.14. 20:27
Több lövés is eldördült Budapest Belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky úton csütörtökön este, amikor határőrök próbáltak igazoltatás céljából megállítani egy autóban ülő körözött személyt.
Az Index értesülései szerint a Fiat Brava a határőrök jelzésére nem állt meg, a Nyugati pályaudvar közelében felszaladt a járdára, miközben egy határőrt elsodort, aki estében figyelmeztető lövést adott le.

"Tárgyra leadott lövés"

Bptérkép.index
Orodán Sándor, a határőrség szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a bűnöző ezután megpróbálta elgázolni a másik határőrt is, aki azonban elugrott a jármű elől. Ekkor a határőr az autó kerekére lőtt, a kocsi durrdefektet kapott. A szóvivő hangsúlyozta, hogy "tárgyra leadott" lövésről van szó, ami nem számít fegyverhasználatnak, így téves az a korábbi hírügynökségi információ, miszerint az Ügyészségi Nyomozóhivatal már vizsgálja a fegyverhasználat jogosságát. Orodán szerint nincsenek is a helyszínen az ügyészség emberei.

100 méter, szétlőtt kerékkel

A bűnöző ekkor visszafordult, mintegy 100 métert haladt defektes kerékkel a Nagysándor József utcáig, ahol felhajtott a járdára. Innen futva menekült tovább; a határőrök szem elől tévesztették. A rendőrség, a határőrség, és a tűzoltóság nagy erőkkel keresi a férfit, aki iratait és mobiltelefonját a kocsijában hagyta.

Orodán Sándor az Indexnek elmondta, hogy egy embercsempész-csoport vezetője ült az autóban. "Balassagyarmati kollégáink bukkantak nyomára, ők értesítették a fővárosiakat". A 36 éves férfit régóta több határőr igazgatóság is körözi, korábban nemi erőszak miatt már volt büntetve.

Az elütött határõr könnyebb sérüléseket szenvedett.