Piroska
-2 °C
5 °C

Tízezer turista rekedt az Alpokban

2006.03.09. 16:06
Elzárta a hóesés a külvilágtól az ausztriai Vorarlberget. A térségben mintegy tízezer turista rekedt. A lavinaveszély miatt Tirolban és Salzburgban is utakat kellett lezárni.

Turisták ezreit vágta el a külvilágtól a hó csütörtökön az osztrák Alpokban. Az osztrák tömegtájékoztatás beszámolói szerint Vorarlberg több üdülőközpontját - közöttük Lech, Zürs és Stuben síparadicsomait - nem lehet közúton elérni, mert az oda vezető utak mindegyikét lezárták a fokozott lavinaveszély miatt.

A turisztikai irodák helyi képviseletei szerint mintegy 9600 turistát vágott el a külvilágtól a hó. Az ország nyugati részén telente általában két-háromszor is kialakulnak ilyen viszonyok, a helyiek így már kellően fel vannak készülve az útzárlatokra.

A helyi hatóságok a hóesés megszűnte után robbantásokkal fognak mesterséges lavinaomlásokat előidézni, hogy a hegyoldalakon felhalmozott hó ne veszélyeztethesse a közlekedést.

Vorarlbergen kívül Tirol és Salzburg tartományokban is már mindenütt négyesre növelték a lavinaveszély mértékét az 5-fokozatú skálán. Néhány utat és vasúti pályaszakaszt is le kellett zárni, egyelőre nem tudni, hogy mikorra tudják biztosítani a közlekedés zavartalanságát.

Ezen a télen már kilencen haltak meg lavinák áldozataiként és 30-an pedig megsérültek a hóomlásokban Ausztriában. Az osztrák belügyminisztérium összesítései szerint legutóbb szerdán halt meg két grazi túrázó, akiket lavina temetett be Präbichlben, egy harmadik társuk pedig megsebesült.