Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem vagyok babonás - lekopogom háromszor

2000.12.12. 15:28
Á', dehogy, nem vagyok én babonás, egy csöppet sem - lekopogom bal kézzel, fába, háromszor, alulról felfelé. December 13. Luca napja, már csak akkor lenne vészjóslóbb, ha péntekre esne.

Luca napján nem ajánlatos dolgozni
Luca napja a Gergely-féle naptárreform előtt (1582) volt az év legrövidebb napja. Sok helyen innen számították a nappalok hosszabbodását. A Luca név a latin Lux (fény) szóból származik. Ilyenkor a nőknek nem volt szabad dolgozniuk, aki ezt megszegte, azt Luca megbüntette. A tilalom napjának is nevezhető: tilos volt tüzet gyújtani, varrni, mert büntetésből Luca bevarrta a tyúkok ,,tojókáját"; tilos volt fonni, szőni, mert Luca összekeveri a fonalat, kóccá változtatja, és kócot tesz annak az esze helyére, aki ezt a vétséget elköveti.

Luca széke

A középkorban népszerűvé váló hagyományhoz a tiltáson kívül számos babona kötődik szorosan. Az egyik legnevezetesebb talán Luca székének elkészítése. Alakja: szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag volt, kilencféle fából állították össze: : kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából. Készítője Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, csak karácsony estéjére kellett elkészülni vele.

A szék segítségével annak tulajdonosa felismerhette a falu boszorkányait. Ha magával vitte az éjféli misére, és ott ráállt, nyomban meglátta ki a boszorkány, mert az szarvat hordott. A hiedelem szerint a leleplezése után ugyancsak jól tette, ha gyorsan szaladt haza, ahogy csak bírt, különben széttépték a boszorkányok. Ez azonban csak akkor sikerülhetett neki, ha az úton hazafelé szüntelenül szórta a mákot, mert azt a boszorkányoknal fel kellett szedni, s így nem érhették utól. Miután hazaért, Luca székét el kellett égetnie.

Kotyolás

A kesztölci Luca-napi hagyományok
December 12-én volt a kis Luca-járás. Ekkor a gyerekek jártak házról házra, s tollseprűikkel kisöpörték a gonoszt és a betegséget a házakból. December 13-án volt a nagy Luca-járás, amikor a felnőtt Lucák - férfiak és nők egyaránt - féktelen mulatozás közepette jártak egyik háztól a másikig. Fehér öltözetük kiegészítője volt a meszelő, amit harci vagy védelmi eszközként használtak.
Sok helyen a mai napig is szokás a kotyolás, amikor fiatal legények sorra járják a házakat jókívánságaikkal. Általában szalmát, fadarabot vittek magukkal. Erre rátérdeltek, és előadták termékenységvarázsló, mágikus versikéjüket. Ajándékba tojást kaptak, de ha nem, akkor fenyegetőzni kezdtek: ,,Egy csirkéjük legyen, az is vak legyen!" A legényektől kapott szalmát a gazdasszony a tyúkok alá dugta, a vendégeket a konyhában ültette le, és úgy tartották, szerencsét hoz a tyúkokra, ha aznap legény érkezik elsőnek a házhoz.

Búza, vöröshagyma, időjárás

Luca napján tányérban, meleg helyen búzát csíráztatott e naptól kezdve a gazdasszony. Volt, ahol gyertyát vagy pohárban égő mécsest is tettek a búza közepébe. Jó jelnek számított, ha a búza karácsonyra szárba szökkent. Ugyanakkor Luca napján hat vöröshagymát félbevágtak, kiszedték a közepét, sót szórtak a belsejébe. Attól függően, mennyire eresztett levet egy-egy fél hagyma, következtettek a jövő év hónapjainak csapadékosságára. Lucától karácsonyig tartó tizenkét napon megfigyelték az időjárást, abból következtettek a következő év hónapjainak időjárására.

Gombócból a jövendőbeli

Luca napján az emberek tollat tettek a pogácsákra, és akié megperzselődött, az közeli halálra számíthatott. A jövendőbeli neve is kiderült a pogácsákba belesütött nevekből. Ugyanezt a célt szolgálta a Luca-cédulák készítése is: a türelmetlen hajadonok 12 cédulára férfineveket írtak, Luca-naptól karácsonyig mindennap tűzbe dobtak egyet, és amelyik utoljára maradt, az mutatta a leendő társ nevét. A hiedelem másik variációja szerint a cédulákat gombócba kell gyúrni, s amelyik gombóc kifőzéskor először feljön, a benne lévő cédulán áll a jövendőbeli neve.