Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Nem sikerült átbiciklizni a La Manche fölött

2008.09.29. 07:44
Három napja a rakétaembernek összejött, a francia Stephane Roussonnak viszont megint nem sikerült átrepülni Franciaországba pedálhajtású léghajójával.

A francia amatőr pilóta vasárnap másodszor próbálta átrepülni a La Manche csatornát pedálhajtású léghajójával. Júniusban két hetet várt a jó időre, mégis fel kellett adnia, most vasárnap azonban ideálisnak tűntek a viszonyok.

A 39 éves nizzai Stephane Rousson reggel 8-kor szállt fel Hythe-nél, és délután egykor már csak 11 volt hátra a 34 mérföldes (55 km) útból a franciaországi Wissant-ig, amikor az addig hátulról fújó szél iránya váratlanul megfordult.

Roussonnak egy időre megint le kellett tennie arról, hogy ő legyen az első, aki pedálhajtású légijárművel repüli át a csatornát. Hiába hajt a lábaival két propellert is, a léghajó a légellenállás miatt nagyon lassú, így a szembeszélben semmi esélye nem volt elérni a túlpartot.

"Boldog vagyok, mert ezúttal nem műszaki probléma okozta a problémát." Rousson annak ellenére sem csalódott, hogy több mint egy hetet várt a kedvező időjárásra. Mikor az idő végre lehetővé tette a felszállást, helyet foglalt a ballonra alulról rögzített szénszálas gondolában, és félig fekve tekerni kezdte a pedált.

"A szélirány változásának semmilyen előjele nem volt" - sajnálkozott a kudarcot vallott léghajós. Szóvivóje szerint azonban már az is győzelem, hogy felszállt. Rousson gyerekkorában, az ET című film híres biciklis-repülős jelenete láttán döntött úgy, hogy egyszer maga is kipróbálja a közlekedésnek ezt a válfaját.