Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ismét emberek temékenyítették meg Lulut, az állatkert orrszarvúját

2005.12.14. 16:19
A budapesti orrszarvú előző vemhességéből nem született élő utód, de a szakemberek most újra megpróbálják, és mesteséges megtermékenyítéssel teherbe ejtették Lulut.
Ismét vemhes Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény orrszarvúja. Az Állatkert közleménye szerint "Lulu legutóbbi vemhességének 16 hónapát egy ország izgulta végig, hiszen Magyarországon még sohasem született orrszarvú, ráadásul Lulu az első olyan orrszarvú az egész világon, akinél mesterséges termékenyítés útján hosszan tartó vemhességet sikerült elérni."

Bár a vemhesség rendben lezajlott, az ellés napján kialakult komplikáció miatt a kis orrszarvú végül halva született meg idén augusztus 9-én.

Az igazi célt, vagyis az egészséges orrszarvú világrajövetelét akkor nem sikerült elérni, maga a vemhesség azonban jót tett a nőstény orrszarvú élettani állapotának, és az is bebizonyosodott, hogy Lulu kiváló anyaállat. Nemcsak a tejelválasztás indult meg rendesen, hanem a nőstény az élettelen magzatot is védte. Ezért a német és osztrák szakemberekből, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosaiból álló csapat - az ellés utáni, különösen termékeny ivarzási periódust kihasználva - még szeptember elején végrehajtott az állaton újabb mesterséges termékenyítést, a budapesti hímtől, Easy Boytól vett szaporítóanyaggal.


A magzat UH képe

A beavatkozás utáni hónapokban minden héten kétszer bélsár- és egyszer vérmintákat küldtek állatorvosaink a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem laboratóriumába, ahol a hormonszint-vizsgálatok történtek.

A harmadik hónap vége után megtörténhetett az első ultrahangos vizsgálat is, amellyel sikerült kimutatni, hogy Lulu ismét megfogant: a 4D-s képet adó ultrahang berendezés monitorján egy 8,5 cm hosszú magzat volt látható. Az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, így ha minden rendben alakul, Lulu 2007 elején hozhatja világra borját.