Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Negyvenévi börtönre ítéltek egy dél-koreai 'rabszolgatartót'

2005.06.24. 11:35
Negyvenévi börtönbüntetésre ítéltek Honoluluban egy dél-koreai textilipari vállalkozót, aki dolgozóit afféle "modern rabszolgaságba" kényszerítette Amerikai Szamoán működő gyárában. A honolului bíróság negyven év börtönt és 1,8 millió dolláros büntetést szabott ki Li Szu Kilre.

Az 52 éves Li Szu Kil több mint kétszáz, Kínából és Vietnamból származó áldozatát dolgoztatta kényszermunkásként gyárában, amely amerikai kiskereskedőknek szállított ruházati termékeket. Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a vietnami dolgozókat állami munkaközvetítőkön keresztül toborozták. Minden dolgozónak ötezer és nyolcezer dollár közötti összeget kellett fizetnie azért, hogy megkapja a munkát a Pago Pago szigetén lévő Daewoosa gyárban.

A dél-koreai textilipari vállalkozó és emberei letartóztatásokkal, kényszerű kitoloncolásokkal való fenyegetésekkel és brutális verésekkel igyekeztek megfélemlíteni a dolgozókat, ráadásul éheztették is őket. Az egyik nőt például, aki panaszt tett a munkakörülmények miatt, annyira megverték, hogy egyik szemére megvakult.

A per már évek óta folyik Li és társai ellen. A tulajdonost 2003 februárjában találta bűnösnek a bíróság 14 vádpontban, köztük bűnszövetkezet működtetése, rabszolgatartás, zsarolás és pénzmosás bűntettében. A honolului bíróság most - két és fél évvel később - negyven év börtönt és 1,8 millió dolláros büntetést szabott ki a vállakozóra, jelentette az Associated Press. Ez volt az Egyesült Államokban a legsúlyosabb büntetés, amit valaha kiszabtak emberkereskedelemért, bár a jelenlegi ítélet a védelem fellebbezése miatt nem jogerős.

Tavaly januárban már elítéltek egy menedzsert és a gyár egyik dolgozóját 70, illetve 51 havi börtönre az emberkereskedelemben való részvételük miatt. Az amerikai igazságügy-minisztérium 2001 januárja óta 400 esetben indított vizsgálatot emberkereskedelem ügyében és 215 személy ellen emeltek vádat, háromszor annyi ellen, mint az előző négyéves időszakban.