Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A dízelek sokkal károsabbak

2009.01.12. 14:41
15-18 százalékkal csökkent a fővárosi autóforgalom a szmogriadó elrendelése miatt, így javult Budapest levegője, és valószínűleg keddtől megszűnhet a forgalomkorlátozás. Egy szakértő szerint a dízelek sokkal károsabbak a benzines autóknál, de a fékezés és a gumikopás is rontja a levegőt. A parkolásért szmogriadó alatt is a szokásos módon kell fizetni, a rendőr továbbra sem büntetheti a szmogriadót be nem tartó autósokat.
Fontosabb részletek
  • Budapesten vasárnap délelőtt rendeltek el szmogriadót, mert az egészségre káros volt a levegő.
  • A szmogriadó értelmében - néhány kivétellel - páros napokon a páros számra végződő, páratlan napokon a páratlan számra végződő autók közlekedhetnek csak.
  • A rendőrök a szabályok ellenére nem nem büntetnek, mert a módosítások nem kerültek be a KRESZ-be.
  • Hétfő délutánra a kevesebb autónak köszönhetően valamivel jobb lett a levegő, a szmogriadó valószínűleg kedden megszűnik.

Nagy valószínűséggel kedd reggel feloldják a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten, jelentette be a főváros kommunikációs igazgatója újságírók előtt.

Nyáry Krisztián azt mondta, ha feloldják a riasztási fokozatot, akkor arról kedd hajnali 5-6 óra között tájékoztatják a hírügynökségeket. A napközbeni mérések szerint hétfőn a fővárosi gépjármű-forgalom 15-18 százalékkal csökkent az elrendelt korlátozás hatására.

Mi a károsabb?

A BKV tájékoztatása szerint a cég buszparkja körülbelül 1400 buszból áll, amely egy részének nincs EURO környezetvédelmi besorolása. A minősített gépjárművek közül 570-nek EURO-1-es, 240-nek EURO-2-es, 150 Volvo busznak pedig a környezetbarátabb EURO-3-as besorolása van (zöld busz 300, normál busz 100 darab van). A kategóriák tartalmazzák többek között a szállópor-kibocsátás mértékét is.

A BKV részéről hangsúlyozzák, hogy felmérések szerint a közlekedésből eredő levegőszennyezettség mintegy 6 százalékáért felelős a közösségi közlekedés - a többi 94 százalékot a tehergépkocsi forgalom és a személyautók okozzák. Hozzátették: egy autóban általában egy-két fő utazik, ezzel szemben egy szóló busz 60-70 fő, egy csuklós mintegy 100 fő befogadására képes, azaz az egy főre eső környezetterhelés a közösségi közlekedés esetében alacsonyabb.

Steiner Ferenc, a Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy dízel személygépkocsi nagyjából 6-8-szor több szállóport juttat a levegőbe, mint egy hasonló kategóriájú benzines autó. Egy dízel-üzemű busz vagy teherautó pedig átlagosan körülbelül 40-szer több szállóport pufog ki, mint egy benzines személyautó.

Steiner Ferenc hozzátette, hogy a szmogriadót okozó szállópor-szennyezettségnek csak a feléért felelős a dízel gépjárművek üzemanyaga, a másik fele többek között a gumiabroncsok, féktárcsák kopásából vagy a közlekedő gépkocsik által felvert porból származik.

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Huszti István

Súlyos pénzbüntetésnek kellene járnia annak, aki nem tartja be a szmogriadó korlátozásait, írta Demszky Gábor főpolgármesternek és Tóth Gábort, Budapest rendőr-főkapitányának címzett levelében (pdf) a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács András felhívja a figyelmet arra, hogy a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) kormányrendeletet szerint az önkormányzat jegyzője köteles megbírságolni azt, aki megszegi a szmogriadó-rendelet előírásait.

A kormányrendelet 8. számú melléklete kimondja, hogy 25 ezer és 100 ezer forint közötti bírságot köteles fizetni az, aki a szmogriadó elrendelése esetén nem (esetleg késve vagy részben) hajtja végre a szmogriadó intézkedési tervben előírt intézkedéseket.

Bírságolhatók-e a szmogrendelet megsértői?

„Levegővédelmi bírság megfizetésére köteles az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely a levegővédelmi követelményeket nem tartja be” – idéz a kormányrendeletből Lukács András.

„A rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak” – érvel a Levegő Munkacsoport elnöke a rendőrségi törvényből. Szerinte ugyanis „a jelenlegi helyzetben, amikor a levegő szennyezettsége többszörösen túllépi az egészségügyi határértéket, és emiatt emberek tömegeinek egészsége forog veszélyben, úgy gondoljuk, hogy a közbiztonság súlyosan sérülhet”. Az alkotmány szerint a közegészség elleni vétség a közbiztonság témaköréhez tartozik.

Lukács András tehát azt várja a rendőrségtől, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a szmogriadó-rendelet betartatására, így ha valaki megszegi az előírásokat, értesítsék az önkormányzat jegyzőjét, aki kiszabja a bírságot.

Vasárnap, a szmogriadó elrendelésekor az derült ki, hogy csak figyelmeztethetik a szmogriadós korlátozásokat megszegő autósokat a rendőrök, de bírságot nem szabhatnak ki, mivel végrehajtási rendelet nem készült a szabályozás mellé, derült ki a fővárosi önkormányzat kommunikációs munkatársának, Nyáry Krisztiánnak a szavaiból. A kormány bár eminens módjára az elsők közt vezette be az Európai Unió szigorúbb légszennyezettségi határértékeit, de a munkát nem folytatta azzal, hogy mindezt a magyar jogviszonyok közé illessze. Azt egyelőre senki nem tudta az Indexnek megmondani, hogy mikor készül el a hiányzó jogszabály.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a rendőrség tartja magát a korábbi gyakorlathoz, és a korlátozást megszegő autósokat csak figyelmeztetik. A szóvivő hozzátette, hogy a tapasztalat szerint a forgalomkorlátozást nem tartja be ugyan mindenki, de a város forgalmán érezhető, hogy sokan nem ültek autóba. Mint fogalmazott, Budapest útjain annyian közlekednek, mint máskor, egy erősebb hétvégi napon. A szmogriadó miatt elrendelt korlátozások betartását nem ellenőrzik külön a rendőrök, csupán a napi munkájuk mellett figyelmeztetik a szabálytalankodó autósokat. A rendőrök a város bevezető útjain sem ellenőriznek külön emiatt.

Demszky Gábor főpolgármester az RTL Híradó reggeli kiadásában a büntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap a védelmi bizottság ülésén a rendőrség szakértőivel és a főváros jogi apparátusával is megvitatták a kérdést. Egyértelművé vált, hogy a rendőrség ebben az esetben nem szankcionálhat, nem büntethet.

A parkolási pótdíj nem úszható meg

A Főpolgármesteri Hivatal hétfő délutáni sajtótájékoztatóján az is kiderült, nem ússza meg a parkolásidíj-fizetést az, aki a forgalomkorlátozás nem tudja elhagyni a fizetőövezeteket, tehát a szokásos parkolási és büntetési rend az érvényes a szmogriadó alatt is.

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Huszti István

A hét közepére csapadékossá válik az idő, így legkésőbb akkor érdemi javulás várható a levegő minőségében, de a szmogriadót akár már kedden is feloldhatják. Hétfőn a budapestiek nem vették komolyan az autók használatának korlátozását, a Fővinform becslése szerint a megszokott hétfői forgalom tapasztalható, ők az útfigyelő kamerákon látottak alapján tájákoztattak. További részletek >>>

Ezzel szemben a főpolgármesteri hivatal megbízásából hétfő reggel a város két pontján forgalomszámlálást végzett a Fővárosi Közterület-felügyelet. A gyorsfelmérés alapján azt állapították meg, hogy az érintett budapestiek közel fele komolyan vette a szmogriadó riasztási fokozatát és nem használta páratlan rendszámú autóját. További részletek >>>

Szegeden péntekig ingyenes a tömegközlekedés, hogy így ösztönözzék a lakosságot, hagyják otthon autóikat. Az MDF hasonló javaslatot fogalmazott meg: azt mondták, érvényes forgalmi engedéllyel lehessen ingyen utazni a BKV járművein. A főváros vezetése szerint ez igazságtalan lenne azokkal szemben, akik máskor is a tömegközlekedést veszik igénybe.

Miskolcon is szmogriadót rendeltek el.

A MÁV kedvezményt ad a beragadt autósoknak

A szmogriadó miatt elrendelt autós közlekedési korlátozásokra tekintettel 50 százalékos kedvezményes vasúti menetjegyet válthatnak a Budapesti Közlekedési Szövetség szolgáltatási területén belül, a forgalmi engedélyüket felmutató utasok 2009. január 13-tól, amennyiben kedd reggel nem oldják fel a szmogriadó riasztási fokozatát. A kedvezményt igénybe veheti a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója. A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe egy útra vagy menettérti útra. IP, IC vonat igénybevétele esetén a pót és helyjegy, pótjegy vagy a helyjegy díját meg kell fizetni. A kedvezmény igénybevételére az alábbi állomások által határolt területen van lehetőség. (Szokolya, Nógrádkövesd, Hatvan, Jászrényszaru, Szolnok, Nagykőrös, Lajosmizse, Kunszentmiklós-Tass, Pusztaszabolcs, Székesfehérvár, Tatabánya állomások és Budapest közötti szakaszokon).