Auguszta
-7 °C
0 °C

Madeleine nyomai a portugál tengerparton

2007.10.08. 08:49
Kate és Gerry McCann felkérésére a dél-portugáliai Praia da Luz üdülőközpontjába utazott néhány napra Danie Krugel, a híres dél-afrikai nyomozó, aki a tengerparton megtalálta a májusban eltűnt Madeleine nyomait. A négyéves kislány megfordulhatott a partszakaszon, de az is elképzelhető, hogy még mindig ott van eltemetve.

Több héttel Madeleine McCann eltűnése után megtalálták a négyéves skót kislány nyomait Portugália egy tengerparti szakaszán, írja a Guardian. A nyugdíjba vonult dél-afrikai törvényszéki főfelügyelő, Danie Krugel állítása szerint Madeleine Praia da Luz strandján lehetett eltemetve, de elképzelhető, hogy a holttest még mindig ott van elásva.

A kislány május 3-án tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz üdülőközpontjának egyik szállodájából, miközben a szülők az épülettől néhány méterre vacsoráztak. A szülők kampányt indítottak számos országban, hogy segítséget kapjanak kislányuk megtalálásához. Az eltűnés után közvetlenül a rendőrség emberrablásra gyanakodott, szeptember elején azonban a szülőkre terelődött a gyanú.

Krugel Madeleine DNS-mintája és GPS segítségével talált rá a nyomokra. A portugál rendőrség megalapozottnak találta a megállapítást és kétszer is végigkutatta az üdülőhely tengerparti szakaszát. A Bloemfontein Egyetemen dolgozó Krugel azt állítja, hogy speciális technológiájával képes akár egy hajszál alapján eltűnt embereket bárhol a világon fellelni. A főfelügyelő akkor vált híressé, amikor a nyolcvanas években segített egy tévés stábnak megtalálni öt eltűnt lányt Dél-Afrikában.

A szülők kérték fel Krugelt

A júliusban nyugdíjba vonult férfi összesen négy napot töltött Praia da Luzban, miután Madeleine szülei, Kate és Gerry McCann segítséget kértek tőle. „Sikerült beazonosítania egy olyan területet, ahol Madeleine megfordult, vagy ahol eltemették őt” – nyilatkozták a hétvégén a szülők.

Krugel beszámolója alapján a portugál rendőrök felkérték brit kollégáikat, hogy kutyákkal kutassák át a partszakaszt. A kutyák ezután reagáltak úgy az édesanya ruhájáról vett szagmintákra, hogy a rendőrség meggyanúsította a szülőket. Állításuk szerint Kate és Gerry részt vehettek a kislány megölésében.

A portugálok kimerültek

Krugel eredményei kétségeket vetnek fel a portugálok vezette nyomozással kapcsolatban. A portugál sajtóban megjelent beszámolók szerint az eredetileg 200 rendőr, akiket Madeleine eltűnése után az ügyre állítottak, mára lekopott, csak egy kisebb csoport dolgozik továbbra is az ügyön, ők azonban teljesen kimerültek, mivel hónapok óta gyakorlatilag szünnap nélkül dolgoznak.

A nyomozás, melynek vezetése egyre inkább a britek kezébe csúszik át, ismét arra irányul, hogy az eltűnt kislányt megtalálják, és nem arra, hogy Madeleine szüleiről bebizonyítsák, közük van az eltűnéshez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!