József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hivatalos megerősítés: H5N1 fertőzte meg a hattyúkat

2006.02.21. 10:04
A hivatalos brit laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza H5N1-es, emberre veszélyes vírusa fertőzte meg azt a három hattyút, amelyeknek a tetemét még a múlt héten találták meg Magyarországon - jelentette be Batiz András szóvivó

A Londonhoz közeli Weybridge-ben lévő laboratórium megerősítette, hogy a H5N1-es vírus fertőzte meg a múlt héten Magyarországon megtalált hattyúkat.

Az már a korábbi, magyarországi laborvizsgálatok alapján kiderült, hogy a múlt héten Nagybaracska és Csátalja térségében talált hattyútetemekben a madárinfluenza H5-ös vírustörzse mutatható ki. Azt a szakemberek csak valószínűsítették, hogy ezen belül az az N1-es vírustörzs jelent meg Magyarországon, amely szélsőséges – idehaza gyakorlatilag szinte kizárható – körülmények között veszélyes lehet az emberre is.

Gyanús madártetemek Szlovákiában
A madárinfluenza megjelenésének gyanújára utaló madarakat találtak Szlovákiában. Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere kedden reggel rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két, Pozsony közelében fellelt madártetem laboratóriumi vizsgálatának tesztjei a H5 jelzésű vírus jelenlétére utaló eredményt mutatnak. Hogy pontosabban milyen vírustörzsről van szó, azt csak az Egyesült Királyságban működő laboratórium fogja megállapítani, ezért egyelőre csak a madárinfluenza megjelenésének gyanújáról indokolt beszélni.

A hattyútetemekből vett mintát azért küldték el az Egyesült Királyságba, mert a Weybridge-ben lévő laboratórium az egyetlen, amely az Európai Unióban rendelkezik a hivatalos vizsgálatok elvégzéséhez szükséges engedélyekkel.

Mint Batiz András kormányszóvivő közölte: újabb óvintézkedésekre nincs szükség. A kormány és a szakhatóságok eddig is úgy jártak el, hogy még ebben az esetben is garantálni lehessen a lakosság biztonságát, és meg lehessen akadályozni a betegség átterjedését a háziszárnyasokra.

Azóta négy újabb mintát küldtek ki Weybridge-be vizsgálatra: kettőt hétfőn, kettőt pedig kedden. Valamennyi esetben bütykös hattyúkból vett mintákról van szó, amelyeknek a tetemét ugyanabban a térségben találták meg.

A kormányszóvivő ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a madárinfluenza továbbra is állatbetegség Magyarországon, amely nem csak az embereket, de a háziszárnyasokat sem veszélyezteti.