Vádalkut ajánlottak az eltűnt kislány szüleinek

2007.09.07. 11:18
Gyanúsítottként kezeli a portugál rendőrség a négy hónapja eltűnt, feltételezések szerint már halott Madeleine anyját és apját. Az asszony visszautasította a vádalkut, miszerint ha mindent bevall, legfeljebb két évet kap.

Vádalkut ajánlott a portugál rendőrség az eltűnt négyéves kislány, Madeleine McCann szüleinek. A hatóságok arra gyanakodnak, hogy a szülők véletlenül megölték saját gyermeküket. A feleségnek tett ajánlat szerint ha mindent bevall, legfeljebb két évet kaphat, a nő azonban nem ment bele az egyezségbe, és nevetségesnek tartja a rendőrség feltételezéseit.

A Sky News értesülései szerint a portugál rendőrök arra alapozzák a gyanút, hogy Madeleine vérnyomaira bukkantak abban a bérautóban, amit Kate és Gerry McCann 25 nappal a kislány eltűnése után bérelt.

"A család egyik barátja mondta, hogy a rendőrség értesítette Kate-et: amikor bemegy a rendőrségre, hivatalosan is meggyanúsítják" - jelentette a Sky News riportere. A hírtelevízió értesülései szerint McCann pénteken, helyi idő szerint 10:30-kor ment be a rendőrségre.

A családi barát értesülései szerint a rendőrök azért gyanúsították meg McCannt, hogy hivatalos kihallgatáson tehessék fel 22 kérdésüket a kislány eltűnésének éjszakáján történtekkel kapcsolatban. Az informátor szerint "a rendőrség úgy bánik Kate-tel, mintha köze lenne lánya halálához".

A Sky News jelentése szerint az anya meggyanúsítása nem jelenti azt, hogy a rendőrség a közeljövőben vádat is emel, a gyanúsítás inkább technikai jellegű.

Az egyelőre még nem bizonyított, hogy a kislány életét vesztette, bár a rendőrség a héten már ezt tartotta a legvalószínűbbnek. Ezért is végeztek laborvizsgálatokat a kislány szobájában talált véren.

A család barátai szerint Kate McCann nagyon felháborodott azon, hogy egyáltalán megfordulhatott a rendőrök fejében a vád. A lány apja, Gerry McCann a Sky News szerint szintén "hihetetlennek" nevezte a vádat.

Bár a család fel van háborodva a gyanúsításon, a gyanúsítottakat - a magyar joghoz hasonlóan - a portugál jogban több jog illeti meg a tanúknál. Így például nem kötelezhetőek önmagukra terhelő vallomás tételére.