József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tízmilliárdokra rúghat a baromfis kár

2006.02.17. 08:28
Bár az esztergomi hattyúk "csak" bélfertőzés miatt pusztultak el, a Bács-Kiskunban madárinfluenzától elhullott madarak miatt akár 25 milliárd forintos veszteség is érheti a megye termelőit, írta a Napi Gazdaság.

A Baromfi Terméktanács (BTT) szerint az esetleges termelői állományt és telepet sújtó kényszervágásnál jóval nagyobb kárt okoz a baromfivésszel kapcsolatos hisztéria. Tavaly szeptember óta ugyanis 15-20 százalékkal csökkentek, s tartósan alacsony szinten maradtak a baromfiárak, emelkedő költségek mellett.

Bár egy esetleges vész "kiterjedésének" az esélye elég kicsi, probléma lehet, hogy Bács-Kiskun megyében koncentrálódik a magyarországi baromfitermelés 15-20 százaléka. A környék telepein tartott baromfiállományt még nem kellene kényszerből leölni akkor, ha bebizonyosodna, hogy a vadon élő, elhullott szárnyasok a H5N1 vírussal voltak fertőzöttek.

A kényszerirtásra csak akkor kerülhet sor - és kizárólag a védőzáron belül -, ha egy védőzáron belüli telepen találnak fertőzött baromfit. Kényszerirtás esetén az állam megtéríti a termelők kárát. Annak az esélye azonban, hogy az egész megye szárnyasállományát kényszerből ki kelljen irtani, meglehetősen csekély.

A kór durva elharapózása esetén persze nem zárható ki ez sem, ebben az extrém esetben - a terméktanácsi adatokból számolva - 18,75-25 milliárd forint káruk keletkezne a megye baromfitermelőinek. Ez az összeg a 470 ezer tonnás éves vágóbaromfi-termelésből és a jellemző felvásárlási árak súlyozásából adódik, figyelemmel az ágazat 125 milliárd forintos termelési értékére.

Magyarországon Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyék mellett még három nagyobb baromfitermelő körzet van: Komárom és Győr-Sopron megyékben, illetve Vas és Zala megyék északi részén, továbbá Hajdú-Biharban és Szabolcsban.