Alfréd
-3 °C
3 °C

Ugyanaz a veszedelmes vírus pusztít Romániában, mint Ázsiában

2005.10.15. 12:47
Szombaton a román mezőgazdasági miniszter bejelentette: a két romániai faluban múlt héten talált kórokozó megegyezik a H5N1-féle influenzavírussal, ami 2003 óta rengeteg szárnyast pusztított el, és eddig több mint 66 ember halálát okozta délkelet-Ázsiában.

A BBC cikkben számol be arról, hogy a román hatóságok szerint a Duna-deltában talált vírus változata megegyezik azzal a kórokozóval, ami Ázsiában is lecsapott. A H5N1-féle influenzavírus 2003 óta rengeteg szárnyast pusztított el, és eddig több mint 66 ember halálát okozta délkelet-Ázsiában.

Nézze meg a képeket!

A madárinfluenzára utaló gyanús jeleket múlt héten találták Romániában.

"A Ceamurlia és Jos falvakban talált influenzavírus valóban a H5N1" - jelentette be Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter a román Realitatea tévécsatorna szombati műsorában. A román kormány válságstábot hívott össze: mezőgazdasági és állategészségügyi szakemberek politikusokkal vitatják meg, milyen lépéseket tegyenek a járvány megfékezésére.

Az angolok is igazolták

A románok szombaton jelentették be a hírt - ezzel az emberre is veszélyes madárinfluenza hivatalosan is megérkezett az európai kontinensre. Az angol kutatók megvizsgálták a Duna deltájában talált vírusmintát a weybridge-i állategészségügyi laboratóriumban (Veterinary Laboratory Agency), és az MTI híre szerint - bár eredetileg hétfőre ígérték a vizsgálat eredményét - már szombaton, a román bejelentést követően megerősítették a kórokozó izolálását a vizsgálati mintában.

A brit kormány bejelentette, hogy összesen 15 millió dózist rendelt a H5N1 vírus elleni leghatékonyabb szernek tekintett Tamiflu gyógykészítményből, de határozottan óvta a lakosságot a pániktól, mondván: továbbra is kizárólag állat-, nem pedig humánegészségügyi problémáról van szó.

Szigorú lengyel tilalmak

Szigorú madárinfluenza elleni intézkedéseket vezettek be azonnali hatállyal szombaton Lengyelországban, miután bizonyosá vált, hogy Romániában is megjelent a betegség veszélyes, H5N1 típusú vírusa.

Jerzy Pilarczyk mezőgazdasági miniszter rendeletben tiltotta be a szárnyasok szabad ég alatt tartását, piaci árusítását, galambversenyek- és kiállítások rendezését, valamint a vadmadarak vadászatát Lengyelország egész területén. A rendelet megszegőit súlyos pénzbüntetés fenyegeti.

Lengyelországban csütörtökön jelentették be, hogy a végleges romániai vizsgálati eredményektől teszik függővé a szigorú rendszabályok elrendelését.

Nem elég egy ellenszer

Londonban közölt kutatási eredmények eközben valamelyest megkérdőjelezték a Tamiflu hatékonyságát: a Nature című, Londonban szerkesztett nemzetközi tudományos magazin jelentése szerint japán kutatók olyan madárinfluenza-vírust találtak, amely részlegesen ellenáll a svájci készítménynek.

A tanulmány szerzője, Kavaoka Josihiro, a tokiói és a wisconsini egyetem víruskutató professzora szerint az ellenálló kórokozót egy vietnami beteg szervezetében mutatták ki. A vizsgálati alany nagy dózisú Tamiflu-kezelésben részesült, és meggyógyult, de a japán kutatók a páciens felépülése után, az általa szolgáltatott mintában találtak néhány olyan H5N1 vírust, amely részben ellenállónak bizonyult a svájci készítménnyel szemben.

Josihiro szerint ez nem meglepő, de jelzi, hogy a világ esetleg túlzott mértékben épít erre az egy gyógyszerre, és nem ártana, ha párhuzamosan más vírusellenes szerek készletezése is megkezdődne.

Még nincs pánik

Törökország déli részén a hatóságok pénteken szállították kórházba egy galambtenyésztő család tagjait és szomszédaikat, miután a szomszédok elmondása szerint a napokban negyven galamb pusztult el. Európában eddig még nem érkezett jelentés madárinfluenzával fertőzött emberről.