Ágnes
-1 °C
2 °C

Emberekben mutatták ki a H5N1 mutáns vírusát

2005.11.28. 15:45
Emberekben mutatták ki Kínában a madárinfluenza vírusának mutáción átment változatát - jelentette a kínai egészségügyi minisztérium. A mutáció semmiképpen sem okozhat emberrről emberre terjedő fertőzést - közölte a tárca szóvivője.

Kínában végzett kutatások embereken mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírusának mutálódott változatát – közölte hétfőn a kínai egészségügyi minisztérium. A Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a laboratóriumi tesztek alapján a H5N1 vírustörzs eltér a most emberekben talált változattól, azonban hasonlóságot mutat a madárinfluenzával fertőzött területek szárnyasaiban találtakkal.

Nemrégiben Vietnamban és Kambodzsában is kimutattak olyan madárinfluenza vírust, amely mutáción ment keresztül. A közlemény szerint a kínai orvosok által beteg emberek szervezetében kimutatott vírustörzs eltér attól a H5N1 vírustól, amelyet korábban vietnami betegekben fedeztek fel.

Nem veszélyes

Elevenen égettek el szárnyasokat Romániában

Menesztettek egy megyei főállatorvost és annak helyettesét Romániában, miután az irányításuk alá tartozók a madárinfluenza elleni intézkedések keretében elevenen égettek el szárnyasokat. Egy kereskedelmi televízió társaság felvételeket mutatott be arról, hogy a madárinfluenza miatt karantén alá helyezett Scarlatestiben az állat-egészségügyiek kitekerik a szárnyasok nyakát, majd a nyílt tűzbe vetik a tetemeket, illetve az egyes esetekben még élő állatokat hajítottak a lángokba. Állatvédő szervezetek tiltakozásuknak adtak hangot a kegyetlen eljárás miatt.

"Összességében a kínai betegeket fertőző vírus génállományán bizonyos mértékű mutálódás fedezhető fel, ha összehasonlítjuk a vietnámi esetekkel" - mondta el Mao Csün-an, az egészségügyi minisztérium szóvivője. "A mutáció azonban semmiképpen sem okozhat emberrről emberre terjedő fertőzést" - tette hozzá.

A minisztérium két újabb madárinfluenza-gócról tett említést. Az MTI beszámolója szerint az új háziszárnyas-megbetegedéseket az északnyugati Hszincsiang (Xinjiang) és a közép-kínai Hunan (Hunan) tartományból jelentették. Óvintézkedésként az érintett baromfiudvarok három kilométeres körzetében több mint 65 ezer szárnyast megsemmisítettek.

Október óta ezzel 25-re emelkedett a madárinfluenza-gócok száma Kínában. Kína eddig három, a madárinfluenza H5N1 típusú vírusa által okozott emberi megbetegedést jelentett be. Két parasztasszony meghalt. Szakértők azonban lehetségesnek tartják, hogy voltak más emberi megbetegedések is, amelyeket nem ismertek fel, minthogy ezt a betegséget nehéz diagnosztizálni.

Ázsiára figyelnek

Philippe Buchy, a phnompeni Pasteur intézet munkatársa korábban kijelentette: megszokott dolog, hogy az influenza vírusa mutáción megy keresztül. Ez alól a madárinfluenza kórokozója sem kivétel.

A H5N1-es vírus akkor jelent igazi veszélyt, ha mutálódik, és képes lesz emberről emberre cseppfertőzés útján terjedni. A madárinfluenza tiszta formájában csak a beteg állattal való közvetlen érintkezés útján terjed, viszont az emberi influenzavírussal találkozva cseppfertőzéssel terjedő halálos vírusmutációt alkothat. Mivel az emberről emberre terjedő mutáns vírus még nem létezik, így oltóanyag sincs ellene.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO értékelése szerint az emberről emberre terjedő mutáció kialakulására Ázsiában van nagyobb esély, így erre a területre kéne koncentrálni a megelőzésben.