Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Háromszázezer baromfit irtanak ki Kiskunmajsánál

2006.06.09. 15:34
Háromszázezer baromfit kell elpusztítani Magyarországon, miután Kiskunmajsa közelében feltehetően a háziszárnyasokban is megjelent a madárinfluenza vírusa. Süth Miklós főállatorvos közölte: a tojás és hús fogyasztása biztonságos, és nem kell tartani attól, hogy emberek is megfertőződjenek.

Fennáll annak a gyanúja, hogy Magyarországon a háziszárnyasok körében is megjelent a madárinfluenza emberre is veszélyes változata, a H5N1 - közölte Brüsszelben Süth Miklós főállatorvos.

Érintett ludak

Kiskunmajsa körzetében 3300 házilúd érintett. A hatóságok már a laboratóriumi vizsgálati eredmény ismerete nélkül megtették a szükséges intézkedéseket.

A közeli napokban így mintegy 300 ezer háziszárnyast kell leölni a fertőző góc egy kilométeres körzetében, és folyamatos a fertőtlenítés is.

Szombaton összeül a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság
Szombaton délelőtt összeül a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság és döntenek arról, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be a Kiskunmajsa körzetében történt madárinfluenza fertőzés miatt - közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgató. Geiger János elmondta, hogy a fertőzés miatt bevezetendő intézkedésekről a bizottság ülése után adnak tájékoztatást. Az MTI pénteken megkereste Faludi Tamást, Kiskunmajsa polgármesterét, aki elmondta, hogy a város delegációjával külföldön tartózkodott, amikor értesítették a fertőzésről. Hozzátette: útját megszakítva az éjszaka hazatér Kiskunmajsára és szombaton délelőtt tájékozódik a helyszínen. Molnár Zoltán, Bács-Kiskun megye főállatorvosa elmondta, hogy az Európai Unió előírásai szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében minden háziszárnyast meg kell semmisíteni, mely 300 ezer állatot érint.

A kereskedelemben lévő tojás és hús biztonságos, és annak sem áll fenn a veszélye, hogy emberi fertőzés történjék – mondta a főállatorvos. A fertőzés közvetlen körzetében korlátozták a személyforgalmat is.

Áprilisban már fellélegeztek

A hatóságok áprilisban még azt jelentették be, hogy Magyarországon sikerült megakadályozni a madárinfluenza vírus átterjedését a házi szárnyasokra. Akkor meg is szüntették az összes hazai védő- és megfigyelési zónát.

A madárinfluenza vírusa február 15-én jelent meg Magyarországon, feltehetően a költöző madarak közvetítésével, de csak vadon élő állatokat fertőzött meg. Összesen 64 szárnyas hullott el: főként bütykös hattyúk, valamint néhány kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály.

A H5N1 vírus továbbra sem jelent veszélyt emberre. Ha háziszárnyasokban jelenik meg, legfeljebb nagyobb a valószínűsége a közvetlen állat-ember érintkezésnek.

A jelenlegi ismeretek szerint azonban a vírus csak különleges és ritka esetekben kerülhet át emberre. Erre leginkább a távol-keleten volt példa, ahol az állattartási és higiéniás körülmények nem mindenütt megfelelőek.