Több mint száz termelőt érint a kiskunmajsai zárlat

2006.06.10. 20:52
Több mint száz termelőt és másfél millió háziszárnyast érint a Kiskunmajsa környékén bevezetett zárlat; ha nem lesz újabb madárinfluenzás fertőzés, harminc napig akkor sem lehet a területről állatokat elszállítani - mondta Molnár Zoltán megyei főállatorvos szombaton egy kiskunmajsai fórumon.
Bács-Kiskun és Csongrád megyében szerda óta tilos a háziszárnyasok szállítása és levágása - közölte a megyei főállatorvos, aki "katasztrófa sújtotta" területeknek minősítette Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Szank, Móricgát, Harkakötöny és Tázlár településeket, ahonnan harminc napig nem lehet háziszárnyast kiszállítani.

A tanácskozáson, amelyet Faludi Tamás, Kiskunmajsa polgármestere hívott össze, azért, hogy az állattartók tájékozódhassanak a bevezetett intézkedésekről, csaknem 150 termelő jelent meg. Kiskunmajsa Bodoglár településrészén június 5-én kezdődött az egyik magángazdaság libatelepén nagyobb elhullás. Az Országos Állategészségügyi Intézetben pénteken állapították meg a beküldött mintáról, hogy madárinfluenza H5 vírussal fertőzött.

Az uniós előírások szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében minden háziszárnyast meg kell semmisíteni, mely több, mint 300 ezer állatot érint. A főállatorvos bejelentette, hogy a zárlat enyhítésére egy hét múlva kerülhet sor, ha addig újabb megbetegedést nem észlelnek, de ez nem vonatkozik a hat településre és azok körzetében lévő állattartó telepekre.

Molnár Zoltán kifejtette: mivel a bevezetett intézkedéseket időben meghozták, lehetőség van egyfajta "regionalizációra", tehát az Európai Unió nem az egész országot zárja ki a baromfiexportból. "A meglévő állománnyal nem lehet mit kezdeni, mert (...)a kormány dolga, hogy önöket kártalanítsa" - tette hozzá a szakember azokra a felhízlalt libákra utalva, amelyek megértek a vágásra, és a harminc napos szállítási tilalom ideje alatt el fognak pusztulni.

A főállatorvos arra kérte az állattartókat, hogy azonnal jelentsék a gyanús esetet, vagyis ha az állatok étvágya rohamosan csökken, vagy a szárnyasnak a normálistól eltér a mozgása.

Mint mondta, az állatokat csak zárt térben szabad etetni-itatni azért, hogy a vadmadarak ne szálljanak le közéjük. "Sajnos nem az előírások szerint tartják a legtöbb helyen az állatokat" - tette hozzá, rámutatva, hogy a körzetben nyílt területen tartják több tízezres telepeken az állatokat.

Ez pedig valószínűsíti, hogy lesz újabb megbetegedés, mert nagy az állatsűrűség a körzetben, és szinte védtelenek a telepek, elég annyi, hogy "elszáll a telep felett egy vadmadár és lepottyant valamit" - mondta Molnár Zoltán. Hangsúlyozta, hogy mivel eddig nem volt Magyarországon madárinfluenza, csak vadmadárról kerülhetett be a fertőzés az érintett libatelepre.

Garai István (MSZP), a körzet országgyűlési képviselője a fórumon közölte, minden eszközt igénybe vesz, hogy a baromfitartók helyzete rendeződjön.

  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön