Valér
2 °C
8 °C

Madárinfluenza Törökországban

2006.01.04. 23:49
Madárinfluenzában halt meg a 14 éves török parasztfiú és megfertőződött a súlyos kórral három hozzátartozója is, ismerte el szerdán a török egészségügyi miniszter.
A török egészségügyi miniszter elismerte szerda este, hogy mégis madárinfluenzában halt meg egy 14 éves parasztfiú és megfertőződött a súlyos kórral három hozzátartozója is.

A minisztérium korábban azt állította, hogy az iráni határon, Dogubeyazit faluban lakó 14 éves fiú halálának semmi köze a madárinfluenzához, a gyermek tüdőgyulladásban halt meg.

Recep Akdag miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a fiú és rokonainak madárinfluenza-tesztje pozitív volt. Ez az első eset, hogy emberek betegedtek meg madárinfluenzában Törökországban. A betegeket a kelet-törökországi Van város kórházában kezelik, s mindannyian az iráni határhoz közeli kis faluból valók.

Újabb hét madárinfluenza-gócot jelentettek Romániából

Az emberre is veszélyes H5N1-vírus okozta madárinfluenza újabb hét bizonyított romániai járványgócáról számoltak be szerdán a bukaresti hatóságok az Európai Unió brit referencialaboratóriumából kapott eredmények alapján.

A szárnyasokat pusztító betegségtől sújtott falvak Bukaresttől 100-150 kilométerre északkeletre fekszenek, a Kárpátok délkeleti nyúlványának közelében. A nagy-britanniai Weybridge laboratóriumában jelenleg még további három romániai településről beküldött szövetmintákat vizsgálnak.

Azóta, hogy 2005 októberében a Duna-deltában felütötte fejét a madárinfluenza, a járvány mostanáig mintegy 200 kilométerre terjedt tovább nyugati irányban és kimutathatóan 23 települést érintett, ezek közül négy járványgócot időközben felszámoltnak nyilvánítottak.

Mindenhol vesztegzárat vezettek be és elrendelték a szárnyasok tömeges kényszervágását, még mielőtt a végleges leletek megérkeztek volna a brit laboratóriumból. A vírushordozónak tartott szibériai költöző madarak zömének megjelenését az újév táján várták Romániában.