Piroska
-1 °C
5 °C

Galambot és tyúkot is megfertőzött a vírus

2006.02.22. 13:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Kimutatták a madárinfluenzát egy Romániában talált galamb tetemében. Ausztriában házi szárnyasokat fertőzött meg a kór.

Megerősítették a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusának a jelenlétét egy galamb tetemében Románia délkeleti részén, Constanta megye egyik elszigetelt körzetében - jelentette be szerdán a román egészségügyi minisztérium. A galambot egy mezőn találták meg néhány kilométerre Topraisartól, ahol február 14-én madárinfluenza-gócot fedeztek fel.

A H5N1 vírust a nyári turizmus központjának számító román megye öt településén észlelték. Ezzel már 33-ra nőtt tavaly október óta a romániai madárinfluenza-gócok száma.

Szerdán a helyi egészségügyi hatóságok folytatták a szárnyasok elpusztítását Tuzla és Navodari községekben, ahol még 20 ezer baromfit akarnak kiirtani. A rendőrség ugyancsak megerősítette az ellenőrzést a két település körül, ahol fertőtlenítő szűrőket állítottak fel, miközben megtiltották a lakosoknak, hogy elhagyják falvaikat.

Félnek a svédek

A madárinfluenza-vírus jelenléte aggodalmat szül román idegenforgalmi körökben, amelyek a turisták nagymértékű csökkenésétől tartanak a Fekete-tenger romániai partvidékén. Hétfőn már a TUI német utazási iroda bejelentette, hogy mintegy 8000 skandináv turista mondta le tervezett romániai vakációját a madárinfluenza miatt.

Fertőzött házi szárnyasok

Háziszárnyasokban is kimutatták a H5N1 vírust Ausztriában, egy grazi állatmenhelyen. A stájerországi fővárosban szerdán jelentette be Hans Seitinger, a tartományi kormányzat mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó tanácsosa, hogy egy hattyú, három kacsa és két tyúk szervezetében mutatta ki a vírust az osztrák Egészségügyi és Táplálkozásbiztonsági Intézet. Két teszt is megerősítette a hat szárnyas szervezetében a H5N1 vírus jelenlétét az állatvédő szervezet által működtetett Arche Noah telepen.

Bécsben február 14-én jelentették be a H5N1 vírus első ausztriai felbukkanását. Az osztrák egészségügyi szolgálat két hattyú tetemében mutatta ki a vírus jelenlétét. A vadmadarakat a Graztól délre található mellachi erőmű területén találták. Stájerországon kívül azóta Bécsben és Alsó-Ausztriában is találtak olyan madártetemeket, amelyekben az osztrák vizsgálatok megállapították e vírus jelenlétét. Az osztrák hatóságok február 19-től elrendelték a háziszárnyasok szabadon tartási tilalmát. Az április 30-ig érvényben levő tilalom megszegőit 4 ezer euróig (kb. 1 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.