Szilárda
-4 °C
3 °C

Magyar madárinfluenza fertőzi a brit pulykákat?

2007.02.05. 09:46
A brit kormány azt vizsgálja, van-e összefüggés az egyik kelet-angliai telepen megjelent madárinfluenza-vírus és a múlt havi magyarországi fertőzés között. A magyarországi és a brit pulykafarm tulajdonosa ugyanaz, olvasható az Info rádió honlapján.

A Nagy-Britanniában megjelent vírustörzs hasonlít a január végi magyarországihoz, amely miatt ludak ezreit kellett elpusztítani Csongrád megyében, közölte a brit Környezetvédelmi, Élelmezés- és Vidékügyi Minisztérium.


Az Info rádió tudósítása szerint Nagy-Britanniában egyelőre nem tudják, mi okozta minden idők legsúlyosabb nagy- madárinfluenza-kitörését. A betegség miatt az egyik Suffolk grófságbeli farmon jelenleg 159 ezer pulyka ölnek le.

A The Guardian brit napilap szerint a minisztérium vizsgálja a holtoni pulykafarm forgalmát. Annak is utánajárnak, milyen kapcsolata volt a telepnek Magyarországgal.

A gyanút erősítheti, hogy az érintett pulykafarm tulajdonosáé, Bernard Matthewsé az érintett magyar telep is. A cég szóvivője tagadta, hogy a tulajdonos személyén kívül lenne más kapcsolat is a két vállalat között.

"Minden madarunk brit. Az, hogy van magyar leányvállalatunk is, lényegtelen. Nagyon valószínűtlen, hogy onnan érkezett volna a vírus. Teljes rejtély a számunkra is. A legmagasabb szintű biztonsági erőírásokkal dolgozunk” – fogalmazott a szóvivő.

A minisztérium szóvivője közölte: tavaly nem szállítottak be Nagy-Britanniába élő szárnyast Magyarországról. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy tojás érkezett-e onnan a szigetországba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!