Géza
-11 °C
-4 °C

A felelős állampolgár, a call center és a bomló tetemek

2006.02.24. 11:36
Nem működik igazán gördülékenyen a madárinfluenza-gyanús esetek bejelentésére létrehozott rendszer. Két olvasónk is azt írta: átérezve állampolgári felelősségüket, a 189-es kormányzati vonalon bejelentést tettek a környezetükben talált madártetemekről. A madarak egy hete ugyanott enyésznek, ahol röptük véget ért. Az állategészégügyi szolgálat túlterhelt, a kormányzati vonalat február 15-e óta ezer madártetem miatt tárcsázták fel.

“A hétvégén az 5 éves kislányom szólt, hogy a kutyánk egy döglött madárral játszik. Jó állampolgárhoz híven a kormányzati vonalon vasárnap 11 óra körül bejelentettem, hogy egy döglött madarat találtam” – kezdi levelét olvasónk, aki láthatóan komolyan vette Gyurcsány Ferenc bejelentését arról, hogy várják a lakosság bejelentéseit a 189-es madárinfluenza-vonalra.

Madárnak nézték

A telefon másik végén felvették olvasónk adatait (telefonszám lakcím), s azt mondták neki: a szakemberek majd kimennek a madártetemért.

“A madár 4. napja bomlik a hátsó kertemben. Senki sem kérdezte meg, milyen fajtájú vagy méretu madár. Felőlük akár hattyú is lehetne.... Hívni senki sem hívott, pedig mobilszámot adtam meg” –.

Az állampolgár mindennap érdeklődött a számon, mikor viszik már el a madarat, de azt a választ kapta: a 189-es számon csak az adatokat veszik fel, s az illetékes állategészségügyi hatóság emberei intézkednek majd.

Egy másik olvasónk hasonló esetről számol be. Múlt vasárnap bejelentést tett, de nem történt semmi. “Eltelt két nap. Madarunk még mindig ott pihent a fa tövében, a napsütés hatására kicsit vesztett eredeti 3D-s alakjából. Kedden ismét érdeklődtem, közöltem, hogy sok kisgyerek lakik a házban, no meg az iskola kertjének kerítése is 10 méterre van hősünk tetemétől. Ismét megnyugtattak, hogy továbbítják a bejelentésemet.” Másnap egy újabb galambtetemet is találtak, az előbbitől két méterre.

Tetemgyűjtők

Mindkét felelős állampolgár maga vette kezébe az ügyet, vagy legalábbis megpróbálta. Egyikük ugyan megkapta az állategészségügyi szolgálat számát, de azt hiába hívta, senki sem vette fel a kagylót.

A másik szerencsésebb volt. A vonal másik végén azt mondták neki, nagyon sok a bejelentés, csak Budapesten 90 helyre kell kimennie a tetemgyűjtő csapatnak. „Megköszönték, hogy közvetlenül hozzájuk fordultam, és tájékoztattak, hogy eredetileg azt kérték, hogy a 189-ről őket kapcsolja az automata, de mivel ez kormányzati vonal, erre nem volt mód.”

„Én vettem a fáradságot, hogy segítsem a hatóságokat, az ő részükről azonban azt látom, hogy ezt az egészet nem veszik komolyan” – foglalta össze az eset tanuláságát egyik bejelentőnk telefonon.

Több ezer bejelentés

A Kormányzati Ügyfélszolgálati Központon belül működő madárinfluenza-vonal munkatársainak feladata az, hogy felvegyék a betelefonálók adatait és a lehető leggyorsabban továbbítsák az észrevételeket az illetékes hatóságnak – mondta az Indexnek László György a call center vezetője.

Szigorú előírások vannak arra, hogy a madárinfluenzával, elhullott állatokkal kapcsolatban beérkezett észrevételeket egy óránként összegyűjtjük, s 60 perc alatt a területileg illetékes állategészségügyi hatóságnak továbbítjuk. A mi feladatunk itt véget ér – hangsúlyozta László György.

A madárinfluenza vonal február 15-i indulása óta 8574 bejelentés érkezett. Ezek közül 1017 valamilyen madártetemre hívta fel a figyelmet. A többi hívás inkább kérdés volt arról, lehet-e csirkét enni, vagy mi történik, ha a macska megeszi a döglött madarat.

Nem győzik a munkát

Az illetékes hatóságok igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy a bejelentések nyomán intézkedjenek - válaszolta az Index kérdésére Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője. Csak a fővárosból naponta 100-150 hívás érkezik, az Állategyészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Állomásnak azonban ebben a különleges helyzetben nincs elég embere, hogy minden helyszínre azonnal kiszálljon.

Hasonló a helyzet, mint a mentősöknél, akik a telefonhívások alapján meg tudják állapítani, hova kell azonnal elindulni - fogalmazott az FVM szóvivője. A szakemberek a megadott adatok alapján igyekeznek megállapítani, melyik esetben lehet szó természetes elhullásról, s inkább a veszélyeztetett körzetekből érkező bejelentésekre figyelnek.

Dékány András felhívta arra a figyelmet arra, hogy lehetőleg semmilyen elhullott madarat ne érintsen kézzel az, aki megtalálta. A tetemek szakszerű begyűjtésében a közterületfelügyelők is a közreműködnek.