Ágnes
-1 °C
2 °C

Tízmilliós énekesmadár-szállítmány egy román buszon

2005.11.03. 13:34
Összesen több mint tízmillió forintot érő hűtött énekesmadarat találtak egy román rendszámú autóbuszban Rédicsnél a határőrök csütörtökön hajnalban; a rendőrség természetkárosítás bűntette miatt indított vizsgálatot.

Tizenkét román utassal és négy sofőrrel Bukarestből Spanyolországba tartott az a menetrend szerinti autóbusz, amelynek ellenőrzésekor két sporttáskában összesen 1080, műanyag zacskókba csomagolt védett madarat találtak a rédicsi határőrök.

Lelkes András, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre az MTI-nek elmondta: 1047 mezei és 5 kalandra pacsirtát, 26 réti pityert és 2 barázdabillegetőt rejtettek a táskák.

"Feltehetően olasz területen, éttermeknek kívánták értékesíteni az énekesmadár-szállítmányt, amelynek természetvédelmi értéke 10,8 millió forint" - közölte Lelkes András. A madarakat előbb a Zala megyei állategészségügyi állomáson, hűtőkben tárolják, majd pénteken szállítják vizsgálatra az Országos Állategészségügyi Intézetbe.

Csizmazia Péter, a Zala megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról számolt be, hogy az illetékes lenti városi kapitányságon a román autóbusz egyik sofőrjét meghallgatták, és természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanújával indult ellene eljárás.