Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Pert nyert a Madeleine McCann elrablásával gyanúsított férfi

2008.07.15. 21:03
Hosszú ideig Robert Murat volt az egyedüli gyanúsítottja a Portugáliában eltűnt brit kislány üógyének. A férfi most rágalmazási pert nyert több médiummal szemben is.

Keddi brit lapértesülések szerint rágalmazási pert nyert az őt vádoló napilapokkal és tévétársasággal szemben Robert Murat, aki először vált gyanúsítottá azt követően, hogy 2007 májusában eltűnt a szüleivel Portugáliában nyaraló kis Madeleine McCann.

A brit férfi bocsánatkérésre számíthat a sajtóban őt vádolóktól, akik ezen túlmenően 550 ezer font (több mint 160 millió forint) kártérítést is fizetnek majd, jelentette a BBC.

Murat ügyvédei megerősítették, hogy az ügyben pénteken ismertetik az illetékes londoni bíróság ítéletét, de további részletet nem árultak el. Az ügyvédek áprilisban indították meg a rágalmazási pert a Muratot gyanúsító 11 brit lap és egy tévétársaság ellen.

A férfi édesanyjával él Praia da Luz portugáliai üdülőhelyen, mintegy száz méterre attól a lakástól, ahonnan a kis Madeleine eltűnt 2003. május 3-án, mialatt a szülei a közelben vacsoráztak barátaikkal. Hosszú ideig az ügyben ő volt az egyedüli gyanúsított, a sajtó számtalan anyagot közölt élete és múltja legkisebb részletéről is annak ellenére, hogy a férfi mindig ártatlanságát hangoztatta, kijelentve, hogy őt akarják bűnbakká megtenni egy olyan ügyben, amelyhez neki semmi köze sincs.

Később a portugál rendőrség az eltűnt kislány szüleit is gyanúsítottá nyilvánította - ők ugyancsak elutasították a feltételezést és Angliába visszatérve könyvet készülnek írni az ügyről. A portugál bűnügyi nyomozók július elején adták át jelentésüket az ügyészségnek, amelynek döntenie kell arról, hogy folytassák-e vagy zárják le a vizsgálatot.

Márciusban két brit újság már első oldalon bocsánatot kért az ügyben, nevezetesen a szülőktől, közölve azt is, hogy "igen jelentős összegű kártérítést" fizettek a meghurcolt házaspárnak azért, mert tudósításaikban azt éreztették, hogy valóban lehetett valami szerepük a kislány eltűnésében. Az összeget nem közölték.