Mindenki gyanús Madeleine ügyében

2007.09.20. 10:25
Négy és fél hónapnyi nyomozás után is csak kérdések vannak Madeleine McCann eltűnésének ügyében. Részegek voltak McCannék lányuk eltűnésekor? Tényleg altatót adtak gyerekeiknek? Hogy jutott be az állítólagos gyerekrabló az apartmanba, és mit keres a kislány haja abban az autóban, amit szülei csak 25 nappal az eltűnése után béreltek ki?

Madeleine McCann eltűnése óta négy és fél hónap telt el, de ennyi idő sem volt elég ahhoz, hogy a portugál rendőrség bármi biztosat állítson. Gyanítják, hogy a lány meghalt, és azt is, hogy ehhez szüleinek is köze lehetett. De az sem elképzelhetetlen, hogy csak felbosszantották őket a munkájukat hangosan kritizáló szülők. Cikkünkben az ismert tényekre alapozva próbáljuk rekonstruálni a történteket.

Becsípve vagy részegen?

Madeleine eltűnését szülei május 3-án jelentették a rendőrségnek. McCannék, a negyvenéves anaszteziológus Kate és a kardiológus Gerry három másik brit párral és egy egyedülálló nővel mulatoztak a portugál riviéra, Algrave Praia da Luz nevű üdülőfalujában, százhúsz méternyire gyermekeik hállószobájától, amit épületek választottak el tőlük. Állításuk szerint négy üveg bort fogyasztottak el, és még két felbontott üvegük volt, amikor a lány eltűnését észrevették. A portugál rendőrség a számlák alapján úgy véli, valójában nyolc üveg vörös és hat üveg fehér bort ittak meg este tízig, amikor a lány eltűnését észrevették.

Hogy pontosan mi történt, azt eddig nem sikerült rekonstruálnia a rendőrségnek. McCannék szerint az apa, Gerry fél tízkor nézett rá a a szobában pihenő négyéves kislányra és kétéves, ikerpár testvéreire. Este tízkor, a következő ellenőrzéskor a kislány már eltűnt. McCannék egyik barátja, Russel O'Brien exeteri orvos ez idő tájt saját gyermekét ellenőrizte. O'Brien neje, Jane Tanner - az egyetlen szemtanú - egy 35-40 éves, fehér férfit látott elmenni McCannék apartmanjából egy négy év körüli gyermekkel.

Mély álom

Madeleine eltűnésekor testvérei, a kétéves Sean és Amelie is a szobában aludtak. A gyerekek nem riadtak fel a kislány eltűnésekor, szüleik szerint azért, mert jó alvók. Pedig McCannék szerint apartmanjuk ablaka fel volt feszítve, ez pedig zajjal jár. Már ha egyáltalán fel volt feszítve, ezt a nyaralófalu működtetője, a Mark Warner tagadja, a cég szerint semmilyen erőszakos behatolásnak nem volt nyoma.

A gyerekek viszont akkor sem ébredtek fel, amikor Kate McCann hisztérikus sikoltozásba kezdett lánya eltűnése miatt, ami azért gyanús. A rendőrség szerint a házaspár - Kate, bár szülész-nőgyógyásznak készült, szakmáját tekintve altatóorvos - altatót adott a gyerekeknek, ezt ők tagadják. Pedig brit sajtóértesülések szerint rendszeresen leszedálták gyermekeiket.

McCannék a lány eltűnése után azonnal a médiához fordultak, aztán Gerry McCann személyes üzenettel fordult a gyermekrablókhoz - a felhajtásra jellemző, hogy még a pápa is foglalkozott Madeleine-nel. Másnap már a portugál hatóságokat szapulták, amiért nem tesznek meg mindent a lány előkerítéséért. Bár az az állításuk, hogy a rendőrök egyáltalán nem vizsgálták át alaposan a környéket, túlzónak tűnik, az igaz, hogy nem hallgatták ki az üdülőfalu összes lakóját, és a lány kutatásában részt vevők sem kaptak pontos leírást a lányról. Madeleine eltűnésekor viselt ruháiról is szülei számoltak be a sajtónak, a rendőrség nem adott ki részletes személyleírást. A rendőrség két nap múlva tartott tájékoztatót az ügyben, ahol semmi lényegi nem hangzott el. Május 10-én felfüggesztették a lány keresését.

Gyanúba keverednek az aggódó szülők

Május 14-én úgy tűnt, áttörést értek el az ügyben. Átkutatták egy brit nő, Jennifer Murat McCannék apartmanjától csupán száz méterre levő házát. Murat fiát, Robertet másnap gyanúsítottá minősítették, mostanra azonban teljesen elhalt a nyomozásnak ez a szála. A Murat-ház többszöri átvizsgálásával sem találtak nyomokat sem a portugál, sem a brit rendőrök. A portugál rendőrség munkastílusára jellemző, hogy a Jane Tanner vallomásában említett férfi személyleírását csak ezután, május 25-én hozták nyilvánosságra. Akkor azt is közölték, hogy a leírás illik egy, a spanyol rendőrség által körözött - egy 14 és egy 7 éves kislány elrablásával gyanúsított - férfira.

Robert Murat

A rendőrségi munka lassúságának a szép példája, hogy csak május 29-én, 26 nappal Madeleine eltűnése után kezdtek keresni egy brit yachttulajdonost, aki nem sokkal a kislány eltűnése után hagyta el a közeli Lagos kikötőjét, ahol két éve horgonyzott. Egy tanú ugyanis órákkal Madeleine eltűnése után egy férfit látott egy kislánnyal a kikötő felé menni. Ekkor már csak négy hajóst, köztük három britet tudtak kikérdezni, a kihallgatások eredményéről nem számoltak be.

McCannék közben a brit és a nemzetközi sajtó állandó szereplőivé váltak. Június 6-án merült föl először, hogy szerepük lehetett a történtekben, bár egy német újságíró kérdésére ezt hevesen tagadják. A portugál rendőrség még nem gyanakszik, június 17-én is csak annyit közöltek, hogy McCannék és barátaik a kitört pánikban akaratlanul nyomokat és bizonyítékokat semmisíthettek meg.

A következő másfél hónapban többen megpróbáltak pénzt kizsarolni McCannékből, azt állítva, hogy értesüléseik vannak Madeleine-ről. A kutatás alig haladt. Augusztus 6-án aztán egy portugál újság jelentése szerint brit rendőrkutyák vérnyomokat találtak McCannék apartmanjában. A vérnyomok a Times szerint egy idegen férfitól származtak, portugál újságok rendőrségi forrásokra hivatkozva annyit írtak, hogy "valaki" el akarta tüntetni őket.

Vér, haj, testnedvek

A portugál sajtó eddigre már McCannék ellen fordul, ők erre saját médiakampányuk visszafogásával reagálnak, és elkezdik tervezni hazatérésüket. Augusztus 31-én Gerry McCann bejelentette, hogy pert indít azok ellen a portugál lapok ellen, amelyek azt sugallják, hogy ők ölték meg lányukat. Szeptember 6-án aztán gyökeres fordulat következett, a portugál rendőrök kihallgatásra idézték Kate McCannt, és a következő napon hivatalosan is meggyanúsították. McCannék két nap múlva váratlanul távoztak Portugáliából.

A portugál rendőrség arra alapozza gyanúját, hogy testnedveket és hajat találtak abban a kocsiban, amit McCannék 25 nappal Madeleine eltűnése után béreltek ki. A haj Madeleine-é, mennyiségéből arra következtet a rendőrség, hogy a lány teste a csomagtartóban volt. A testnedvek - az első hírek vérről szóltak, valójában a már bomló emberi testből szivárgó, szöveteket és vért tartalmazó folyadékról volt szó - a hivatalos rendőrségi álláspont szerint 88 százalékos valószínűséggel szintén a kislányéi.

A brit sajtóban a kocsi lefoglalása óta vitatják a vérnyomok és a testnedvek bizonyító erejét. Egyes értesülések szerint a kocsiban talált dns Madeleine testvéreié, McCannék szerint pedig a kocsit a lefoglalás előtti tíz hétben legalább harminc ember, köztük közeli családtagok is használták. Mondjuk, ez nem magyarázza, hogy hogyan kerülhettek a kocsiba testnedvek, amik a szakértői szlengben a hullákból szivárgó folyadékot jelentik.

A portugál rendőrök bírói felhatalmazással további bizonyítékokat foglaltak le, többek között Madeleine rózsaszín plüsscicáját, anyja naplóját és apja laptopját. Ezeket a család hirtelen távozása miatt nem tudták Portugáliában tartani, ezért a brit rendőrség segítségét kérték. McCannék közben otthonukban sztárügyvédeket fogadtak, közleményükben meg azt üzenték a portugál rendőrségnek: "Találják meg a holttestét és bizonyítsák be, hogy mi gyilkoltuk meg."

A Sun legfrisebb értesülései szerint a portugál rendőrök erre nem képesek. A bulvárlap Luis Bilro Verao portugál ügyészre hivatkozva azt írja, hogy a hatóságok, bár lehallgatták McCannék telefonbeszélgetéseit, és nyomkövetőt szereltek bérelt, azóta lefoglalt Renault Scénicjükbe, nem találtak elég bizonyítékot ellenük a vádemeléshez, az Angliában lefoglalt tárgyak sem voltak használhatóak a nyomozásban. A Sun értesülései szerint a nyomozók nem tervezik McCannék további kihallgatását. A lap amúgy úgy tudja, hogy a portugál rendőrség gyanúja szerint Kate McCann véletlenül túladagolta lányát, akinek a holttestét aztán Spanyolországba csempészték, és elrejtették.