Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Ki akar tálalni a Madeleine-ügy főnyomozója

2008.07.01. 07:26
Nyáron valószínűvel bestsellerrel rukkol elő az a portugál rendőri vezető, aki Madeleine McCann ügyében nyomozott. A Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából nyomtalanul eltűnt kislány esetét vizsgáló főnyomozó egyetlen módon mentesülhet titoktartási kötelezettsége alól: ha nyugdíjba megy.

Bejelentette a portugál rendőrség egyik vezetője, aki a brit kislány, Madeleine McCann eltűnése ügyében vezette a nyomozást, hogy nyugdíjazását kérte. "Távozom a rendőrségtől, mert ez az egyetlen módja, hogy szabadon kifejezhessem magam", mondta Goncalo Amaral, akit 2007 októberében leváltottak a nyomozás éléről, miután nyilatkozott a brit sajtónak.

Amaral azt tervezi, hogy könyvet írt a kislány eltűnése utáni nyomozásról, és a könyv nyomban megjelenik, amint visszavonulása után megszűnik a titoktartási kötelezettsége, azaz valószínűleg még nyáron. Emlékeztetőül: Madeleine McCann nem sokkal a negyedik születésnapja előtt, 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából. Szülei állítása szerint Madeleine-t egy földszinti hálószobában hagyták kétéves testvéreivel, míg ők az apartmantól 120 méternyire lévő étteremben ettek és ittak.

A portugál rendőrség első megállapítása szerint a kislányt elrabolták. Később azt állították a nyomozók, hogy feltételezésük szerint Madeleine meghalt a szobában, mielőtt elvitték onnan. A nyomozás során többen is állították, hogy látták Madeleine-t Portugáliában vagy máshol.

Annak ellenére, hogy több bizonyítékot is találtak, a rendőrség kijelentette, hogy a nyomozás még messze áll attól, hogy eredményt hozzon. 2007. szeptember 7-én aztán bejelentették, hogy megtalálták Madeleine vérnyomait egy kocsiban, amit szülei 25 nappal az eltűnése után béreltek; ennek következtében a szülőket gyanúsítottá nyilvánították, de ezt később visszavonták.

Portugál lapértesülések szerint a portugál rendőrség lezárja a nyomozást a több mint egy éve eltűnt brit kislány ügyében, ugyanis nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy a szülők ellen vádat emelhessenek a kislány eltűnése miatt.