Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

A madárinfluenza-ellenes előírásoknak is van áldozata

2005.10.25. 22:54
Európában már a végelgyengülésben elpusztult állatoknál is madárinfluenzára gyanakodnak, és néhol a madárinfluenza-ellenes intézkedések ellen tüntetnek, mert csökken a baromfifogyasztás. Az Európai Unió importtilalmat mond ki a vadon élő madarak behozatalára. A madárinfluenza-gyanú már a szomszédos országokban is megjelent.

Az európai uniós tagállamok állategészségügyi szakértői jóváhagyták a brüsszeli EU-bizottság javaslatát, miszerint november végéig ideiglenesen betiltják a vadon élő, de befogott madarak kereskedelmi jellegű behozatalát az EU területére. Ezt az EU-bizottság jelentette be kedden este, hozzátéve, hogy a jóváhagyás nyomán a tilalom már a következő napokban életbe lép.

#alt#
Kisállatbolt a nagy-británniai Essexben (Fotók: EPA)

Előzetes hírek szerint a tilalom teljes körű lenne, azaz a világ összes országára vonatkozna, s nemcsak azokra, ahol már pusztít a madárinfluenza. A lépést London kezdeményezte, miután a brit hatóságok felfedezték, hogy egy Suriname-ból érkezett és a múlt héten karanténban kimúlt papagáj madárinfluenzában pusztult el.

Mi a madárinfluenza? Mi az a H5N1? Meg lehet-e akadályozni a madárinfluenza továbbterjedését? Magyarországra átterjedhet a vírus? Hogyan kapják el az emberek a madárinfluenzát? Hány embert érint a madárinfluenza? Terjed-e emberről emberre a madárinfluenza? Most akkor jön a világjárvány? Van oltás a madárinfluenza ellen? Olvassa el az Index összefoglalóját, ahol minden kérdésre választ kap, járvány határok nélkül>>>

AUSZTRIA A Fertő-tó magyar felségterületén hétfőn délelőtt talált döglött hattyú olyan öreg volt, hogy valószínűleg végelgyengülésben pusztult el. Süth Miklós magyar főállatorvos is hangsúlyozta a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, hogy a kórbonctani vizsgálatok eredménye nem utal madárinfluenzára.

HORVÁTORSZÁG Horvát állatorvosok leöltek kedden egy Magyarországon meggyűrűzött haldokló hattyút, amely súlyos, a madárinfluenzára jellemző tüneteket mutatott. Az eset a horvát fővárostól 200 kilométerre északra fekvő Zdenci Nemzeti Parkban, a Grudnjak-halastónál történt. A horvát ornitológusok jelezték: mihamarabb kapcsolatban kívánnak lépni magyar kollégáikkal annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan honnan érkezett az elpusztult hattyú.

SZLOVÉNIA Egy elhullott hattyút találtak az észak-szlovéniai Maribor közelében, a Dráva egyik mellékága mentén, de az első vizsgálatok nem utalnak a madárinfluenza-vírus jelenlétére. A szlovén állategészségügyi felügyelők hétfőn 88 helyen 192 baromfitelepet kerestek fel, hogy ellenőrizzék a madárinfluenza veszélyének megelőzése céljából életbe léptetett óvintézkedések betartását.

#alt#
Tűzoltók keresnek madártetemet Neuwied mellett

NÉMETORSZÁG Több mint húsz madártetemet találtak a németországi Rajna-Pfalz tartomány egyik tavában, Neuwied közelében, de a szárnyasok valószínűleg nem madárinfluenzában pusztultak el, hanem méreg áldozatai. Az intézet szerint azonban további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapíthassák: a mérgen kívül lakozik-e a madarak testében a madárinfluenza vírusa is, vagy nem.

SPANYOLORSZÁG A madárinfluenza megelőzése érdekében megtiltották a szárnyasok szabadtéri tenyésztését a mocsaras területek mellett Spanyolországban. A mezőgazdasági minisztérium keddi bejelentése szerint a szakértők az országban 18 olyan mocsárvidéket határoztak meg, ahol nagy számban gyűlhetnek össze madárinfluenza terjesztésére képes vadon élő madarak.

PORTUGÁLIA Tizenhét vadlúd és sirály tetemére bukkantak a portugáliai Peniche kikötőváros tengerpartján. Szakértők vizsgálják a madarak halálának az okát, illetve azt, vajon a madárinfluenza vírusa pusztította el őket.

#alt#
Csirkefarm Svájcban

SVÁJC Belepusztult a madárinfluenza miatti óvintézkedésekbe egy emu a zürichi állatkertben: gutaütést kapott, amikor befogták, hogy elővigyázatosságból fedett, zárt helyre vigyék. Összesen 230 különféle szárnyas állatot kellett zárt kifutókba terelni, amelyek szabadon lévő részeit sűrű hálóval fedték be a verebek, galambok és vándormadarak távoltartása végett.

OLASZORSZÁG Tüntetést tartottak kedden több észak-olasz városban az állattenyésztő gazdák, hogy biztosítsák a vásárlókat: az olasz baromfi mentes a madárinfluenzától és fogyasztása nem jár semmilyen kockázattal. A szervezet szerint Olaszországban szeptemberben 40 százalékkal csökkent a baromfi-fogyasztás, annak ellenére, hogy az országban mindeddig nem jeleztek madárinfluenza-fertőzést.

FRANCIAORSZÁG A madárinfluenza veszélye miatt a szárnyasok zárt térben való nevelését rendelte el kedden 21 francia megyében a francia mezőgazdasági miniszter. Élő madarak vásárát és piacon való árusítását az ország egész terültén felfüggesztette a francia kormány.

OROSZORSZÁG A madárinfluenza miatt több madár hullt el Oroszország novoszibirszki területén, a Gorcsik és a Pivosnoje tavakon. A háztájikban nem tapasztaltak elhullást. Oroszországban novemberben próbálják ki a madárinfluenza elleni védőoltást. A szert 20 önként jelentkezőn tesztelik.

MACEDÓNIA Az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint az előzetes vizsgálatok eredménye alapján nem mutatható ki madárinfluenza Macedóniában, azt követően, hogy több ezer szárnyast pusztítottak el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!