Mátyás
-6 °C
1 °C

A madárinfluenza-ellenes előírásoknak is van áldozata

2005.10.25. 22:54
Európában már a végelgyengülésben elpusztult állatoknál is madárinfluenzára gyanakodnak, és néhol a madárinfluenza-ellenes intézkedések ellen tüntetnek, mert csökken a baromfifogyasztás. Az Európai Unió importtilalmat mond ki a vadon élő madarak behozatalára. A madárinfluenza-gyanú már a szomszédos országokban is megjelent.

Az európai uniós tagállamok állategészségügyi szakértői jóváhagyták a brüsszeli EU-bizottság javaslatát, miszerint november végéig ideiglenesen betiltják a vadon élő, de befogott madarak kereskedelmi jellegű behozatalát az EU területére. Ezt az EU-bizottság jelentette be kedden este, hozzátéve, hogy a jóváhagyás nyomán a tilalom már a következő napokban életbe lép.

#alt#
Kisállatbolt a nagy-británniai Essexben (Fotók: EPA)

Előzetes hírek szerint a tilalom teljes körű lenne, azaz a világ összes országára vonatkozna, s nemcsak azokra, ahol már pusztít a madárinfluenza. A lépést London kezdeményezte, miután a brit hatóságok felfedezték, hogy egy Suriname-ból érkezett és a múlt héten karanténban kimúlt papagáj madárinfluenzában pusztult el.

Mi a madárinfluenza? Mi az a H5N1? Meg lehet-e akadályozni a madárinfluenza továbbterjedését? Magyarországra átterjedhet a vírus? Hogyan kapják el az emberek a madárinfluenzát? Hány embert érint a madárinfluenza? Terjed-e emberről emberre a madárinfluenza? Most akkor jön a világjárvány? Van oltás a madárinfluenza ellen? Olvassa el az Index összefoglalóját, ahol minden kérdésre választ kap, járvány határok nélkül>>>

AUSZTRIA A Fertő-tó magyar felségterületén hétfőn délelőtt talált döglött hattyú olyan öreg volt, hogy valószínűleg végelgyengülésben pusztult el. Süth Miklós magyar főállatorvos is hangsúlyozta a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, hogy a kórbonctani vizsgálatok eredménye nem utal madárinfluenzára.

HORVÁTORSZÁG Horvát állatorvosok leöltek kedden egy Magyarországon meggyűrűzött haldokló hattyút, amely súlyos, a madárinfluenzára jellemző tüneteket mutatott. Az eset a horvát fővárostól 200 kilométerre északra fekvő Zdenci Nemzeti Parkban, a Grudnjak-halastónál történt. A horvát ornitológusok jelezték: mihamarabb kapcsolatban kívánnak lépni magyar kollégáikkal annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan honnan érkezett az elpusztult hattyú.

SZLOVÉNIA Egy elhullott hattyút találtak az észak-szlovéniai Maribor közelében, a Dráva egyik mellékága mentén, de az első vizsgálatok nem utalnak a madárinfluenza-vírus jelenlétére. A szlovén állategészségügyi felügyelők hétfőn 88 helyen 192 baromfitelepet kerestek fel, hogy ellenőrizzék a madárinfluenza veszélyének megelőzése céljából életbe léptetett óvintézkedések betartását.

#alt#
Tűzoltók keresnek madártetemet Neuwied mellett

NÉMETORSZÁG Több mint húsz madártetemet találtak a németországi Rajna-Pfalz tartomány egyik tavában, Neuwied közelében, de a szárnyasok valószínűleg nem madárinfluenzában pusztultak el, hanem méreg áldozatai. Az intézet szerint azonban további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapíthassák: a mérgen kívül lakozik-e a madarak testében a madárinfluenza vírusa is, vagy nem.

SPANYOLORSZÁG A madárinfluenza megelőzése érdekében megtiltották a szárnyasok szabadtéri tenyésztését a mocsaras területek mellett Spanyolországban. A mezőgazdasági minisztérium keddi bejelentése szerint a szakértők az országban 18 olyan mocsárvidéket határoztak meg, ahol nagy számban gyűlhetnek össze madárinfluenza terjesztésére képes vadon élő madarak.

PORTUGÁLIA Tizenhét vadlúd és sirály tetemére bukkantak a portugáliai Peniche kikötőváros tengerpartján. Szakértők vizsgálják a madarak halálának az okát, illetve azt, vajon a madárinfluenza vírusa pusztította el őket.

#alt#
Csirkefarm Svájcban

SVÁJC Belepusztult a madárinfluenza miatti óvintézkedésekbe egy emu a zürichi állatkertben: gutaütést kapott, amikor befogták, hogy elővigyázatosságból fedett, zárt helyre vigyék. Összesen 230 különféle szárnyas állatot kellett zárt kifutókba terelni, amelyek szabadon lévő részeit sűrű hálóval fedték be a verebek, galambok és vándormadarak távoltartása végett.

OLASZORSZÁG Tüntetést tartottak kedden több észak-olasz városban az állattenyésztő gazdák, hogy biztosítsák a vásárlókat: az olasz baromfi mentes a madárinfluenzától és fogyasztása nem jár semmilyen kockázattal. A szervezet szerint Olaszországban szeptemberben 40 százalékkal csökkent a baromfi-fogyasztás, annak ellenére, hogy az országban mindeddig nem jeleztek madárinfluenza-fertőzést.

FRANCIAORSZÁG A madárinfluenza veszélye miatt a szárnyasok zárt térben való nevelését rendelte el kedden 21 francia megyében a francia mezőgazdasági miniszter. Élő madarak vásárát és piacon való árusítását az ország egész terültén felfüggesztette a francia kormány.

OROSZORSZÁG A madárinfluenza miatt több madár hullt el Oroszország novoszibirszki területén, a Gorcsik és a Pivosnoje tavakon. A háztájikban nem tapasztaltak elhullást. Oroszországban novemberben próbálják ki a madárinfluenza elleni védőoltást. A szert 20 önként jelentkezőn tesztelik.

MACEDÓNIA Az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint az előzetes vizsgálatok eredménye alapján nem mutatható ki madárinfluenza Macedóniában, azt követően, hogy több ezer szárnyast pusztítottak el.