Auguszta
-3 °C
2 °C

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások

2006.08.31. 15:56
Az állategészségügyi hatóság minden korlátozást megszüntetett, amelyet korábban a madárinfluenza miatt hozott. A betegség megelőzése, illetve a terjedés megakadályozása miatt egymillió szárnyast kellett Magyarországon levágni.

A magyar állategészségügyi hatóság megszüntetett minden, a madárinfluenzával kapcsolatos korlátozó intézkedést Magyarországon augusztus 31-jével - jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A főállatorvos szerint Magyarországon háziszárnyasokban nincs jelen a madárinfluenza vírusa, arról pedig nincs tudomása a hatóságnak, hogy a vadmadarakban jelen lenne. Ezért a korlátozásokat az állategészségügyi hatóság feloldotta. Magyarország június 9-én tájékoztatta az Európai Uniót arról, hogy az országban vélhetően megjelent háziszárnyasokban is a madárinfluenza kórokozója. Ezt a feltételezést a későbbi vizsgálatok megerősítették.

Egymillió szárnyast vágtak le

A madárinfluenza miatt több mint 1 millió háziszárnyast kellett elpusztítani, illetve kényszervágással megsemmisíteni. A kényszervágásra került baromfi nagy része szigorú ellenőrzés mellett fogyasztható volt - közölte a főállatorvos. Az állategészségügyi hatóságok intézkedései, amelyet a madárinfluenza miatt hoztak, összesen mintegy 90 ezer tyúkot, mintegy 740 ezer kacsát, és több mint 180 ezer libát érintettek.

Az állategészségügyi hatóságok a madárinfluenza által érintett térségben összesen 638 kártalanítási határozatot adtak ki. A kártalanítás mértéke elérte a 936,6 millió forintot. Ebből az összegből eddig már a közvetlen kárt szenvedett gazdálkodók megkaptak 869,1 millió forintot. Ez 92,7 százalékos kifizetési arányt jelent - közölte a főállatorvos.

Húszmilliárdos kár

A madárinfluenza a magyar baromfitartóknak összesen mintegy 20 milliárd forint kárt okozott, amelyből 13-14 milliárd forint az árveszteség - közölte Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. A szakmai szervezet vezető tisztségviselője elmondta: az ágazat árvesztesége jelentős volt. Példaként említette a csirketartókat és -feldolgozókat, ahol mintegy 100 forinttal csökkent a csirke nagykereskedelmi átadási ára.

Annak érdekében, hogy az elszenvedett károk után a termelők és a feldolgozók talpra állhassanak, Bárány László szerint 15-18 százalékos átadásiár-emelésére van szükség. Erről a legtöbb nagy áruházlánccal már meg is állapodtak. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők 75-80 százaléka már beleegyezett az áremelésbe. Az elnök példaként elmondta, hogy a csirke átlagos átadási ára jelenleg mintegy 400 forint, ez emelkedne 460 forintra. A kereskedők az áfaemelést és a kereskedelmi árrés alkalmazását követően 1 kilogramm csirkehús átlagosan 620-650 forintért adnának a fogyasztóknak.

Milliárdos állategészségügyi kiadások

Az MTI kérdésére Süth Miklós közölte: a madárinfluenza okozta állategészségügyi költségeket még pontosan nem vették számba. Erre a célra kétmilliárd forint állt az állategészségügyi hatóság rendelkezésére, az összeget azonban teljes egészében nem használták fel - jelezte az országos főállatorvos.

Bárány László arról szólt, hogy a madárinfluenza magyarországi megjelenését megelőzően a magyar termelőket ért károk enyhítésére az unió 2,5 milliárd forintot hagyott jóvá. Ez az összeg azonban a madárinfluenza megjelenését követően már a közvetett károk enyhítésére kevésnek látszik. Ezért szeretnék elérni, hogy további mintegy 1,5 milliárd forinttal növekedjen az összeg. A forrásból mintegy 300 millió forintot a magyar kormány biztosítana.