Mátyás
-6 °C
1 °C

A tőkésrécéket és dankasirályokat is elérte itthon a madárkór

2006.03.01. 13:58
Négy különböző helyen, négy újabb madártetem került elő. Szentendre, Százhalombatta, Dunaszentbenedek mellett is gyanús elhullott madarakat találtak. Immár nemcsak hattyúk, hanem egy-egy tőkésréce, kormorán és dankasirály is áldozatul esett a betegségnek. Egyre nagyobb településeket vonnak időközben ellenőrzés alá a hatóságok: Paks, Kalocsa és Érd is az érintett városok között van.

Az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján négy különböző helyszínen, négy újabb madártetemről bizonyosodott be, hogy a madárinfluenza vírusától pusztultak el. Süth Miklós országos főállatorvos ezzel kapcsolatban szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg csak és kizárólag vadon élő vízimadarakat támadott meg a betegség, és az nem terjedt át semmilyen háziállatra. Háziállatok levágására vagy beoltására ezért nincs szükség - mondta Süth.

Macskáról aligha terjed emberre
Hivatalosan is értesítést kaptak a magyar állategészségügyi hatóságok arról, hogy Németországban egy madárinfluenzás macskát találtak. Süth Miklós országos főállatorvos erről tegnap délután kapott sms-t az Európai Unió illetékesétől. A macska olyan területen élt, ahol nagyon elterjedt a vírus, és ahol nagyon sok madár hullott el korábban. Az EU szakértői még vizsgálják a kérdést, magyar szakértők szerint azonban a macskák, ha meg is betegszenek madárinfluenzában, akkor sem terjesztik emberek között a betegséget. Állatkertben nagymacskák korábban madárinfluenzásak lettek, de gondozóik nem kapták el a fertőzést tőlük - mondta Süth. Németországban a hatóságok a legfertőzöttebb területeken a macskák zárt tartását, a kutyák pórázra kötését javasolják - tette hozzá a főállatorvos.

Szentendrén egy tőkésréce, Százhalombattán egy dankasirály, Dunaszentbenedeken és a már korábban védőzár alá vont Nagybaracskán egy-egy bütyköshattyú hullott el, közölte Batiz András kormányszóvivő a sajtótájékoztatón. Egy kormorán is elpusztult, ezzel összesen 13-ra emelkedett a madárinfluenza miatt elhullott állatok száma. A 13 madár közül 10 volt hattyú.

Kalocsát, Paksot és Érdet is ellenőrzik

A védőzónák (3 kilométeres körzetek) immár kilenc településre terjednek ki - a megfigyelési zónába (10 kilométeres sugarú területek) ennél jóval több város és falu tartozik bele. Az érintett települések között immár olyanok is vannak, mint Érd, vagyis több tízezres lakosságú várost is ellenőriznek a hatóságok. Paks, Kalocsa, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Tököl, Diósd, Martonvásár és Ercsi is érintett, vagyis közepesen nagy városokat is elért a készültség.

Kiegészítik a védő- és a megfigyelési zónákat

A szükséges biztonsági óvintézkedéseket mindegyik helyszínen meghozták. Kialakítják, illetve kiegészítik a védő- és megfigyelési zónákat, megkezdik az állattartók és feldolgozók számbavételét, valamint ahol ez szükséges, ott fokozzák a rendőri jelenlétet.

Nagybaracskán már korábban is találtak elhullott madarakat
Magyarországon elsőként két hete, Nagybaracska és Csátalja környékén találtak madárinfluenzától elhullott bütyköshattyúkat. Másodszorra most kedden, a horányi révnél kerültek elő hasonló tetemek. Horányban is bütykös hattyú pusztult el. A fővárostól nem messzire, északra lévő horányi révtől számítva háromkilométeres védőzónát vontak Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer köré, míg a 10 kilométeres megfigyelési zónába Sződ, Sződliget, Felső-Göd, Fót, Leányfalu, Szentendre, Pomáz, Budakalász, és Üröm települések tartoznak. A most Szentendrén talált tetem sem kizárt, hogy a fokozott ellenőrzés miatt került elő.

A magyar szakemberek úgy vélik, minden valószínűség szerint a H5N1-es, szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes vírus okozta az állatok elhullását, de a végső szót - mint eddig is - a Weybridge-i laboratórium mondja ki, amely az Európai Unióban egyedüliként foglalhat hivatalosan állást ebben a kérdésben.

Süth Miklós országos főállatorvos szerint a vízi élőhelyek környékén további madárinfluenzás esetekre lehet számítani a tavasz folyamán; a fertőzési lánc megszakadása a költözés befejeztével a madarak párba állásától várható, ami május végéig megtörténik.

Lehet strandolni a Balatonon nyáron

Értékelése szerint "Magyarországon kizártnak látszik, hogy a természetes vizektől bárki is megbetegedjen" a fürdési szezonban. Mint mondta, a betegség átterjedésének valószínűsége vadmadárról egészséges emberre azért minimális, mert az ürített vírus a vízben felhígul. A betegség elsődlegesen a légutakon keresztül terjed. Ahhoz, hogy egy másik faj egy vízimadártól megfertőződjön, nagyon nagy mennyiségű vírussal kell találkozni.

Emberek és háziszárnyasok azonban továbbra sincsenek veszélyben sem az érintett területeken, sem az ország többi részén. A hatóságok arra törekszenek, hogy ez így is maradjon.

Tényleges útzár nem indokolt

Miután a nagybaracskait kivéve mindegyik helyszínen egyetlen szárnyas elhullásáról van szó, tényleges útzár kialakítása nem indokolt. Szentendrén a 11-es út be- és kivezető szakaszán lesznek rendőrök, Százhalombattánál a 6-os út leágazásánál, valamint a város négy pontján. Százhalombattán az olajfinomító, a MOL telepének működését nem befolyásolja - mondták el az illetékesek az Index kérdésére.

A választásokat nem érinti a madárinfluenza
Batiz András kormányszóvivő az Index kérdésére, miszerint veszélyeztetheti-e a madárinfluenza az április kilencedikei választások megtartását, nemmel válaszolt. Szerinte a madárinfluenza kezelhető marad, és jelenleg csak vízi szárnyasokban mutatható ki. Sem házilag tartott szárnyasokra, sem más madarakra, sem pedig háziállatokra nem terjedt át. Így még csak hipotetikusan sem foglalkoznak a választások elhalasztásával - mondta a kormányszóvivő.

Délután három órától mindkét területen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak, csakúgy, mint Dunaszentbenedeken, valamint az ott kialakítandó védőzóna alá eső Géderlakon és Uszódon. Nagybaracskán nincs szükség újabb lépésre, itt a már február 15-én elrendelt intézkedéseket hosszabbítják meg.

Védőzónában tilos a baromfi szállítása

Batiz András közleménye szerint a védőzónákban tilos a baromfik szállítása, illetve később kizárólag hatósági állatorvos engedélyével lehetséges. A megfigyelési zónákban a belső mozgás engedélyezett, ám baromfi, illetve feldogozott húsáru, tojás, tojásszármazék kivitele szintén engedélyköteles.

Az érintett települések üzleteiben vásárolt baromfitermékek természetesen kivihetők a zónákból, ezek fogyasztása veszélytelen, mivel a boltokba csak bevizsgált termék kerül. Egyedül a számla megőrzése fontos, hiszen a vásárló - adott esetben - ennek felmutatásával tudja igazolni a hús eredetét.

Zárlat Dunaszentbenedeknél, megfigyelik Kalocsát is

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság 2006. március 1-jén 12 órától Dunaszetbenedek körzetében zárlatot rendelt el, mert egy korábban talált madártetem vizsgálatakor felmerült annak a gyanúja, hogy a madárinfluenza H5 vírusával fertőzött - közölte az MTI-vel Balogh László, a megyei védelmi bizottság elnöke.

Budapesten kevésbé fenyeget a madárinfluenza
Süth Miklós országos főorvos az Indexnek szerdán elmondta: Budapesten kevésbé fenyegető a madárinfluenza megjelenése, mivel itt a madarak ürülékében lévő vírusok többnyire száraz, aszfaltozott, betonozott talajra hullanak. Nedvesség nélkül a vírus gyorsan elpusztul. Budapesten egyébként nincs nagyobb baromfiállomány, ezért nem kell annyira tartani a házilag tartott madarak megfertőzödésétől sem. A külső kerületekben vannak ugyan kisebb szárnyastelepek, illetve néhányan nevelnek csirkéket, de ezeket egyszerűen csak nyilvántartásba veszik az állat-egészségügyi hatóságok. Egyelőre azonban Budapest nem tartozik bele sem a védő-, sem pedig a megfigyelési zónába. Így itt semmiféle korlátozást nem rendeltek el.

A madártetemet február 19-én találták és a bejelentést követően a megyei állategészségügy szakemberei gyűjtötték be, azzal a polgári lakosság nem érintkezett, mert másfél kilométer sugarú körön belül lakóépület nem található - mondta Balogh László.

A védelmi bizottság elnöke beszámolt arról, hogy rendkívüli ülésükön megtárgyalták és tudomásul vették a megyei főállatorvos határozatát, miszerint az állatbetegség továbbterjedését megelőzendő, az uniós előírásoknak megfelelően zárlatot rendelnek el. A tetem fellelési helyétől számított 3 kilométeres sugarú védőkörzetre (Dunaszentbenedek, Géderlak, Uszód települések közigazgatási területére) kiterjedő zárlatot, és 10 km-es sugárban (Dunapataj, Foktő, Kalocsa, Ordas települések közigazgatási területére) megfigyelési körzetet rendelt el a bizottság.

A zárlat a baromfik ki- és behozatalát, a tenyésztojás- és baromfitrágya szállításának tilalmát jelenti a jogszabályokban meghatározott ideig. Balogh László ismertette, hogy a zárlat 10 kilométeres körzetében 30 napig, a 3 kilométeres körzetében 21 napig tart, amennyiben nem történik újabb betegség megállapítása.

Új védő- és megfigyelési körzetek országosan
A szentendrei gyanú miatt kialakított védőkörzet Szentendrére terjed ki, a megfigyelési zónába esik Pilisszentlászló, Csobánka és Pilisborosjenő. A Dunaszentbenedeken talált madárinfluenzával fertőzött tetem miatt kialakított védőkörzet Dunaszentbenedek, Géderlak és Uszód közigazgatási területére terjed ki, a megfigyelési zónába beletartozik Dunapataj, Foktő, Kalocsa, Ordas, Paks, Dunaszentgyörgy, valamint Dunakömlőd is. A százhalombattai gyanú miatt a város területére érvényes védőkörzetet hoztak létre, a megfigyelési körzetbe tartozik Halásztelek, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Tököl, Szigetcsép, Majosháza, Tárnok, Érd, Diósd, Martonvásár, Ráckeresztúr és Ercsi.