Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Háromszáz év börtön 57 maffiózónak

2006.11.16. 13:59
Nagy csapást mért a szicíliai maffiára az olasz igazságszolgáltatás. A maffia főnökének elfogása után most 57 maffiózót ítéltek el gyorsított eljárásban - azaz a gengszterek vádalkut kötöttek.

Ötvenhét maffiózót ítéltek el Olaszországban csütörtökön. Az elítéltek - akiket összesen háromszáz év börtönre ítéltek - többsége közvetlen kapcsolatban állt a maffia nemrégiben elfogott keresztapjával, Bernardo Provenzanóval, írja a BBC.

Provenzano évtizedeken át szökésben volt, mielőtt áprilisban Corleone közelében elfogták. A most elítélt 57 mafiózó között van az a csoport is, amelyik megszervezte Provenzano franciaországi rákkezelését is.

Nicola Mandala, a gyógykezelés kitervelője 13 évet kapott. A leghosszabb, 18 éves börtönbüntetést Benedetto Spera maffiafőnökre szabták ki, aki Palermo környékének volt a főnöke. Szintén 18 évet kapott Onofrio Morreale is, írja a BBC.

Az 57 maffiózót az olaszt televíziók jelentése szerint gyorsított eljárásban hozták az ítéleteket. Ez a BBC jelentése szerint azt is jelenti, hogy az elítéltek egy része vádalkut köthetett, ezért büntetésüket harmadolták. A vádalkura utal az is, hogy a legtöbb ítéltetet nem a tárgyalások, hanem az ügyvédekkel történt egyeztetések után hirdették ki.