Valér
4 °C
8 °C

Lefejezték a szicíliai maffiát

2006.06.20. 11:31
Kapcsolódó cikkek (1)
Elfogták a tavasszal elkapott maffiavezér utódjait Szicíliában. A nagyszabású akcióban kiderült, hogy a maffia saját jelölteket indított Berlusconi pártszövetségének listáján az önkormányzati választásokon.

Ötvenkét személyt tartóztattak le Szicíliában egy nagyszabású maffiaellenes akcióban, jelentette be kedden Piero Grasso, a maffia elleni harc olasz főügyésze. Grasso szerint a Gotha-akcióban 13 maffiacsalád vezetőjét sikerült őrizetbe venni, és lehetővé vált a palermói bűnszövetkezet jelenlegi szervezeti felépítésének rekonstruálása is.

Lakat alatt a pszichiáter

A letartóztatási parancsokat a palermói ügyészség adta ki bűnszövetkezet létrehozása és sikkasztás miatt. A nyomozást nagyban segítették a maffiavezérek találkozóiról egy garázsban készült titkos hangfelvételek, továbbá azok a dokumentumok, amelyet az április 11-én, 40 évi bujkálás után elfogott legfőbb keresztapa, Bernardo Provenzano rejtekhelyén találtak.

Ugyanakkor ezúttal nem vették igénybe bűnbánó maffiózók, pentitók vallomásait. A Republica című olasz napilap internetes oldala szerint bilincsbe kerültek a Provenzano örökébe lépő "triumvirátus" tagjai, Nino Rotolo, Antonino Ciná és Franco Bonura is. A pszichiáter Ciná mellesleg Provenzano és az 1990-es években elfogott nagyfőnök, Totó Riina orvosa volt.

Maffiózó politikusok, politizáló maffiózók

A főügyész elmondta, hogy a letartóztatott maffiavezérek mindegyikét elítélték már korábban is bűnszövetkezet létrehozása miatt, és le is töltötték büntetésüket, de kiszabadulásuk után folytatták alvilági tevékenységüket. A vizsgálatban felbukkantak olyan nyomok, amelyek a maffiasejtek és egyes vállalkozók, valamint politikusok közti kapcsolatokra mutatnak.

Ez utóbbiak kapcsán fény derült arra, hogy a maffia nem csupán támogatta a különböző választások során a bizalmukat élvező jelölteket, hanem saját embereiket is indították a listákon. A jövőre tervezett palermói helyhatósági választásokra például két olyan párt listájára is felvetették már bizalmasaikat, amelyek a Silvio Berlusconi vezette jobboldali szövetség, a Szabadságjogok Háza (CDL) tagja.