Vendel
6 °C
19 °C

Fellángolhat a maffiaháború Olaszországban

2002.10.02. 17:44
A maffia a vérengzések újabb korszakát akarja megnyitni Olaszországban, ennek hátterében pedig az áll, hogy kiéleződtek az ellentétek a szicíliai szervezett alvilág börtönben ülő, illetve szabadlábon lévő vezetői között - ez áll az olasz polgári titkosszolgálatok (SISDE) vezetőjének a parlament illetékes bizottsága előtt elhangzott, szerdán ismertetett jelentésében.
Mario Mori prefektus, a SISDE irányítója a bizottság egyik zárt ülésén terjesztette elő mondandóját, amelynek tartalmát a szerdai híradások foglalták össze. Lényege: az olasz bűnszövetkezet a "nyugalmasabb" esztendők után most a "vérengzések új évadját" készül megnyitni.

Kegyetlen akciók várhatóak

A prefektus szerint hamarosan megkezdik a feltűnően kegyetlen akciók végrehajtását, miután a napokban a szenátus úgy döntött: meghosszabbítja a különösen veszélyes maffiás foglyok szigorú fegyházi őrizetéről rendelkező, "41 bis" elnevezésű törvény hatályát. Ennek értelmében fennmaradnak a drákói korlátozások a rács mögött ülő főkolomposok, Totó Riina, Leoluca Bagarella és Salvatore Madonia számára.

A börtönből irányítanak

Az olasz hatóságok tudni vélik, hogy ma már alapvetően eltérnek a börtönben ülő és a szabadlábon lévő maffiatagok érdekei. Az előbbiek - tekintettel arra, hogy életfogytiglani büntetésüket töltik - mindent elkövetnek azért, hogy büntetéscsökkentésben vagy egyéb kedvezményekben részesülhessenek. Ha ugyanis enyhítik számukra a fegyházi rendtartást, a börtönben is megtarthatják hegemón szerepüket a maffián belül.

Ellenérdek

A Riina helyébe lépett, csaknem négy évtized óta körözött és mind a mai napig bujkáló Bernardo Provenzano társaival együtt viszont abban érdekelt, hogy fenntartsák a "41 bis" szigorú előírásait, csökkentve ezzel a rab riválisok befolyását a maffiára. Provenzano az utóbbi időben éppen Riina korábbi véres módszereit számolta fel, a bűnszervezet ma már inkább a háttérből, "diszkréten" próbál beépülni az üzleti életbe és az állami intézményekbe, ahol megkísérli megkaparintani a nagy közmunkákra vonatkozó megrendeléseket. A kintiek ezért valószínűleg meg akarnak szabadulni a bentiektől, s várható, hogy maffiózók esnek majd maffia-gyilkosságok áldozatául.

Nem nyugszanak a hűvösben

A sitten ülő Riina és társa ugyanakkor nyílt támadásra készülnek az állami intézmények ellen. Korábban ugyanis számos "diplomáciai" lépést tettek az illetékes bírók és politikusok irányába, megpróbálva kicsikarni tőlük a "41 bis" előírásainak enyhítését. Ez a tervük azonban kudarcot vallott.

Elképzelhető tehát, hogy a közélet ismert szereplői között is lesznek áldozatok. A SISDE-jelentés szerint azonban a maffia ezúttal el akarja kerülni a múlt hibáit, nem akar mártírokat "gyártani", népszerű politikusokat helyezni a célkeresztbe. Inkább lejáratódott, korrupció gyanújába keveredett személyeket akar meggyilkolni, akiknek halála nem vált ki majd túl nagy közfelháborodást.