Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fellángolhat a maffiaháború Olaszországban

2002.10.02. 17:44
A maffia a vérengzések újabb korszakát akarja megnyitni Olaszországban, ennek hátterében pedig az áll, hogy kiéleződtek az ellentétek a szicíliai szervezett alvilág börtönben ülő, illetve szabadlábon lévő vezetői között - ez áll az olasz polgári titkosszolgálatok (SISDE) vezetőjének a parlament illetékes bizottsága előtt elhangzott, szerdán ismertetett jelentésében.
Mario Mori prefektus, a SISDE irányítója a bizottság egyik zárt ülésén terjesztette elő mondandóját, amelynek tartalmát a szerdai híradások foglalták össze. Lényege: az olasz bűnszövetkezet a "nyugalmasabb" esztendők után most a "vérengzések új évadját" készül megnyitni.

Kegyetlen akciók várhatóak

A prefektus szerint hamarosan megkezdik a feltűnően kegyetlen akciók végrehajtását, miután a napokban a szenátus úgy döntött: meghosszabbítja a különösen veszélyes maffiás foglyok szigorú fegyházi őrizetéről rendelkező, "41 bis" elnevezésű törvény hatályát. Ennek értelmében fennmaradnak a drákói korlátozások a rács mögött ülő főkolomposok, Totó Riina, Leoluca Bagarella és Salvatore Madonia számára.

A börtönből irányítanak

Az olasz hatóságok tudni vélik, hogy ma már alapvetően eltérnek a börtönben ülő és a szabadlábon lévő maffiatagok érdekei. Az előbbiek - tekintettel arra, hogy életfogytiglani büntetésüket töltik - mindent elkövetnek azért, hogy büntetéscsökkentésben vagy egyéb kedvezményekben részesülhessenek. Ha ugyanis enyhítik számukra a fegyházi rendtartást, a börtönben is megtarthatják hegemón szerepüket a maffián belül.

Ellenérdek

A Riina helyébe lépett, csaknem négy évtized óta körözött és mind a mai napig bujkáló Bernardo Provenzano társaival együtt viszont abban érdekelt, hogy fenntartsák a "41 bis" szigorú előírásait, csökkentve ezzel a rab riválisok befolyását a maffiára. Provenzano az utóbbi időben éppen Riina korábbi véres módszereit számolta fel, a bűnszervezet ma már inkább a háttérből, "diszkréten" próbál beépülni az üzleti életbe és az állami intézményekbe, ahol megkísérli megkaparintani a nagy közmunkákra vonatkozó megrendeléseket. A kintiek ezért valószínűleg meg akarnak szabadulni a bentiektől, s várható, hogy maffiózók esnek majd maffia-gyilkosságok áldozatául.

Nem nyugszanak a hűvösben

A sitten ülő Riina és társa ugyanakkor nyílt támadásra készülnek az állami intézmények ellen. Korábban ugyanis számos "diplomáciai" lépést tettek az illetékes bírók és politikusok irányába, megpróbálva kicsikarni tőlük a "41 bis" előírásainak enyhítését. Ez a tervük azonban kudarcot vallott.

Elképzelhető tehát, hogy a közélet ismert szereplői között is lesznek áldozatok. A SISDE-jelentés szerint azonban a maffia ezúttal el akarja kerülni a múlt hibáit, nem akar mártírokat "gyártani", népszerű politikusokat helyezni a célkeresztbe. Inkább lejáratódott, korrupció gyanújába keveredett személyeket akar meggyilkolni, akiknek halála nem vált ki majd túl nagy közfelháborodást.