Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Sátáni számnál tart az olasz maffia

2003.12.10. 11:06
A négy legnagyobb olasz maffia a hatóság szerint 666 emberrel végzett, miközben 43 milliárd eurós bevételre tett szert.
Az Eurispes, a politikai, gazdasági és társadalmi kutatások római intézetének tanulmánya szerint a négy legnagyobb olasz szervezett bűnözői csoport (a nápolyi székhelyű Camorra, a calabriai bázisú 'Ndrangheta, a szicíliai Cosa Nostra és pugliai Sacra Corona Unita) az elmúlt öv évben leginkább a kábítószer-kereskedelemből húzott hasznot, összesen 26 milliárd euró értékben. Itt a vezető szerepet a nápolyi klánok játsszák - a bevétel harmada az övék -, s a tanulmány szerzői szerint különben is a 'Ndrangheta a leginkább terjeszkedő és megújhodásra képes bűnszövetkezet Olaszországban.

A különböző vállalatokban való maffiarészesedés 7,5 milliárd eurót, a fegyverkereskedelem 5,2 milliárdot - itt a Camorra a főszereplő -, a prostitúció 2,2 milliárdot, míg a zsarolás és az uzsorakamat 2 milliárd eurót hozott az olasz maffia konyhájára a fél évtized alatt.

A 666 gyilkosság közel fele a bandaháborúk következménye, s azok fő helyszíne a Camorra szűkebb hazája, Campania tartomány, ahol 311 maffiagyilkosságot jegyeztek fel. Calabriában 144, Pugliában 108, míg Szicíliában "mindössze" 89 maffiagyilkosságot regisztráltak az elmúlt öt évben.

  • Vennék
  • Hírek