Eszter, Eliza
EUR 382,12 Ft
USD 358,12 Ft
14 °C
24 °C

Maffiamúzeum Szicíliában

2000.12.12. 10:40
A szicíliai maffia története már jóval a 20. század előtt elkezdődött, de a rendőrség legnagyobb bánatára csak most gyűlt össze elég anyag róla ahhoz, hogy annak egy múzeumot nyithassanak. A szicíliai Corleone faluban december 12-én nyílik az első és eddig egyetlen maffiamúzeum, ahol a La Cosa Nostra és egyéb szervezetek történetét, múltját és működését mutatják be.
A maffiát sokszor ábrázolták családcentrikus, összetartó szervezetként, melynek fő célja a saját tagjainak és értékeinek megőrzése. Puzo regényében Don Corleone egy régimódi úriember, aki nem hajlandó kábítószert forgalmazni. Ezzel szemben a regényhős nevét adó Corleone faluban működő szervezet fejét, Salvatore Riinát inkább egy önfejű, műveletlen parasztként ismerték, aki nem riadt vissza a kábítószer forgalmazásától sem.

A maffiamúzeumot az ENSZ főtitkára nyitja meg

A stílusosan Corleone faluban berendezett múzeumot december 12-én nyitja meg az ENSZ-főtitkár, Kofi Annan. A múzeumban megtalálható minden, amit eddig az olasz maffiaellenes szervezetek, a média, illetve magángyűjtők a maffiáról valaha is megtudtak. A gyűjteményből fény derül a különböző maffiaklánok múltjára és jelenére, az érdeklődő megismerheti a La Cosa Nostrát, a Camorrát, a 'Ndrangetát.

A Corleone család

A múlt

Az olasz maffia eredetéről szóló különböző elméletek közül a legvalószínűbb, hogy a mai bűnszövetkezetek "ősét" olasz parasztok alapították a földesurak kizsákmányolása ellen. Amikor Olaszország újra egységes lett a maffia mint bűnöző szervezet működött tovább, és terjesztette ki hatalmát. Az olasz bevándorlók a maffia ,,hagyományát" is magukkal vitték az Egyesült Államokba.

Az olasz maffia kiirtására először Mussolini tett kísérletet, sikertelenül, hiszen a maffia segítette a szövetséges csapatokat Szicília felszabadításában.

És a jelen

Az olasz maffiára manapság rájár a rúd. A ,,társadalom rákfenéje", ahogyan Corleone polgármestere is nevezte, igen lezüllött, legalábbis a saját normái szerint. Egyre több olyan maffiózó van, aki a szigorú titoktartási fogadalmat megszegve segíti a rendőrséget. Az ,,árulóknak" köszönhetően az elmúlt évtizedekben több maffiavezért sikerült rendőrkézre keríteni. Ezen kívül az olasz maffiának meggyűlik a baja riválisaival is, hiszen a klánok már nem csak egymás ellen viselnek hadat, meg kell küzdeniük az egyre erősödő orosz maffiával is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Biztosítás