Valér
2 °C
8 °C

Rács mögött egy dél-olasz keresztapa

2008.05.23. 17:12
Bekaszlizták a calabriai maffia, a ,Ndrangheta egyik keresztapáját. A 100 legkeresettebb olaszországi bűnöző közé tartozó Giuseppe Nirtát bűnszervezetben való részvétellel és gyilkossággal vádolják. Többek között vélhetően ő felel azért a németországi gyilkosságért, amikor az ellenlábas klán 6 emberét a másvilágra küldték.

Kilenc hónappal a Brunóhoz címzett duisburgi olasz étteremnél elkövetett hidegvérű hatos gyilkosság felderítése után most egy veterán keresztapa elfogásával sikerült súlyos csapást mérni a calabriai maffiára.

A 68 éves Giuseppe Nirta, Olaszország 100 legkeresettebb bűnözőjének egyike a déli országrészben, San Luca városkájában került rendőrkézre. A többek között bűnszervezetben való részvétellel és gyilkossággal vádolt keresztapa a beszámolók szerint fegyvertelen volt, és nem tanúsított ellenállást.

A tavaly augusztusban elkövetett németországi gyilkosság áldozata hat olasz állampolgár volt, a legfiatalabb 16, a legidősebb 38 éves. A tett a calabriai maffián, a ,Ndranghetán belüli, a Nirta-Strangio és a Pelle-Vottari családok közötti, régre visszanyúló viszály egy fejezete volt. A Nirta-Strangio klán állítólag ezzel az akcióval bosszulta meg, hogy 2006 karácsonyán Pelle-Vottariék emberei megölték Giuseppe Nirta menyét. A családok közötti nézeteltérés tárgya mindenekelőtt a jól jövedelmező kábítószerpiac felosztása.