Móric
14 °C
17 °C

Megerősítette az LB a kecskeméti maffiaper ítéletét

2007.10.02. 16:30
Nem volt alapos a védők felülvizsgálati kérelme a kecskeméti maffiaper ügyében, így döntött kedden a Legfelsőbb Bíróság. A védők eljárási szabálytalanságokra, illetve arra hivatkozva kértek megismételt eljárást, hogy a vádlottak nem bűnszervezetben követték el a terhükre rótt bűncselekményekben.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kedden kihirdette a Legfelsőbb Bíróság az úgynevezett kecskeméti maffiaper felülvizsgálatában hozott határozatát. A Legfelsőbb Bíróság a szeptemberben lefolytatott felülvizsgálati eljárás után a Bács-Kiskun Megyei Bíróság és a Szegedi Ítélőtábla ítéletét helyben hagyta. Az ügyben már újabb felülvizsgálati eljárás nem kezdeményezhető.

Az emberölés előkészületéért és fegyvercsempészésért már jogerősen elítélt 11 vádlott közül nyolcan fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz, mert védőik szerint nem volt kellően bizonyított az, hogy a bűncselekményeket bűnszervezetben követték volna el. (Az Energol-ügyben - amiben a maffiaper vádlottjai is érintettek - a múlt héten összeomlott a vád, és emiatt a vádlottak azt remélték, ebben az ügyben is kedvezőbb elbánást kapnak.)

Az első magyar maffiaperként emlegetett ügy bírósági tárgyalása még 2005 májusában kezdődött Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, amely első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélte az elsőrendű vádlottat, Radnai Lászlót, a többi vádlott pedig összesen 52 év fegyházbüntetést kapott akkor.

Tavaly októberben a Szegedi Ítélőtábla a 11 vádlott közül kilencnek helybenhagyta a büntetését, a heted- és a nyolcadrendű vádlottakét viszont 7-ről 5 év fegyházra mérsékelte. Az ítélőtábla határozata miatt nyolcan fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz.

A Legfelsőbb Bíróság az első magyar maffiaperként emlegetett ügyben most kihirdetetett döntését röviden indokolva Édes Tamás bíró hangsúlyozta, hogy a védelem felülvizsgálati kérelme nem volt alapos, mert bebizonyosodott, hogy Radnai és társai tevékenységét magas szintű szervezettség jellemezte, és csak azért nem követtek el még több bűncselekményt, mert a csoport tagjait elfogták.