Árpád
-2 °C
4 °C

Megerősítette az LB a kecskeméti maffiaper ítéletét

2007.10.02. 16:30
Nem volt alapos a védők felülvizsgálati kérelme a kecskeméti maffiaper ügyében, így döntött kedden a Legfelsőbb Bíróság. A védők eljárási szabálytalanságokra, illetve arra hivatkozva kértek megismételt eljárást, hogy a vádlottak nem bűnszervezetben követték el a terhükre rótt bűncselekményekben.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kedden kihirdette a Legfelsőbb Bíróság az úgynevezett kecskeméti maffiaper felülvizsgálatában hozott határozatát. A Legfelsőbb Bíróság a szeptemberben lefolytatott felülvizsgálati eljárás után a Bács-Kiskun Megyei Bíróság és a Szegedi Ítélőtábla ítéletét helyben hagyta. Az ügyben már újabb felülvizsgálati eljárás nem kezdeményezhető.

Az emberölés előkészületéért és fegyvercsempészésért már jogerősen elítélt 11 vádlott közül nyolcan fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz, mert védőik szerint nem volt kellően bizonyított az, hogy a bűncselekményeket bűnszervezetben követték volna el. (Az Energol-ügyben - amiben a maffiaper vádlottjai is érintettek - a múlt héten összeomlott a vád, és emiatt a vádlottak azt remélték, ebben az ügyben is kedvezőbb elbánást kapnak.)

Az első magyar maffiaperként emlegetett ügy bírósági tárgyalása még 2005 májusában kezdődött Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, amely első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélte az elsőrendű vádlottat, Radnai Lászlót, a többi vádlott pedig összesen 52 év fegyházbüntetést kapott akkor.

Tavaly októberben a Szegedi Ítélőtábla a 11 vádlott közül kilencnek helybenhagyta a büntetését, a heted- és a nyolcadrendű vádlottakét viszont 7-ről 5 év fegyházra mérsékelte. Az ítélőtábla határozata miatt nyolcan fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz.

A Legfelsőbb Bíróság az első magyar maffiaperként emlegetett ügyben most kihirdetetett döntését röviden indokolva Édes Tamás bíró hangsúlyozta, hogy a védelem felülvizsgálati kérelme nem volt alapos, mert bebizonyosodott, hogy Radnai és társai tevékenységét magas szintű szervezettség jellemezte, és csak azért nem követtek el még több bűncselekményt, mert a csoport tagjait elfogták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?