Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Maffiózók az olasz telefonos tudakozónál

2006.07.24. 17:31
Aki ma Olaszországban a Telecom Italia tudakozóját hívja, könnyen beszélhet rablóval, gyilkossal vagy a Maffia egyik tagjával, a telefontársaság ugyanis mostantól rabokat is alkalmaz a tudakozó szolgálatánál.

A római Rebibbia börtön 1600 elítéltje közül 24 szorgalmasan emelgeti a telefonokat és napi ügyeletet tart, eligazítván a kérdéssel hozzá fordulókat.

"Jó napot, itt Giancula beszél, miben segíthetek, köszönjük, hogy a Telecom Italiát hívta" - mondja udvariasan a telefonba a kábítószeres gyilkosságért tizenhárom évre elítélt Giancula Descenzo a nap folyamán több, mint századszor. "Mivel az emberek nem tudják, hogy kik is vagyunk valójában, nem érezzük magunkat többé gettóba zárva" - mondta a Reuters riporterének két hívás között.

12 eurócent hívásonként

Az elítéltek 12 eurocentet kapnak minden hívásért, naponta átlagosan 200-szor adnak felilágosítást. "A börtön nem csak a bűnhődés színtere, lehetőséget is kell adnia az ott raboskodóknak" - mondta Clemente Mastella igazságügyi miniszter, amikor meglátogatta a telefonközpontot.

A Telecom szerint semmilyen veszélyt nem jelent, hogy az elítéltek hozzáférnek az országos telefonszám-adatbázishoz, a központ ugyanis véletlenszerűen kapcsolja a 45 országos tudakozóközponthoz a hívásokat, a rabok pedig nem kezdeményezhetnek hívást.

Marco Tronchetti Provera, a Telecom Italia elnöke szerint az Európában is egyedülálló kezdeményezés munkalehetőséget biztosít a rabok számára, és felkészíti őket a börtönön kívüli életre. "Míg ez másnak rutinmunka, nekünk azt jelenti, hogy hasznosnak érezhetjük magunkat. Sokan például kórház után érdeklődnek, mások a kutyájuknak keresnek állatorvost" - mondta Salvatore Striano, egykori Maffia-tag.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!