Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megkérdőjelezik a maffiaellenes központ létjogosultságát

2007.02.12. 08:35
Szakmai, rendészeti körökben is felmerült, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebekk) nem működik elég hatékonyan, írja hétfő számában a Népszava.

A maffiellenes központ tevékenységét kritizálók szerint igazából nincs is szükség rá, működése átláthatatlan a közvélemény számára, eredményessége pedig kétséges, áll a napilapban. Van aki beolvasztaná, van aki megszüntetné az évente kétszázmillió forintból gazdálkodó, 42 rendőrnek munkát adó központot.

A statisztikákra hivatkozó kritikák szerint a Szebekk 2001-es megalakulása óta a kiemelt súlyosságú bűncselekmények száma nő, így többek között a szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozható vesztegetés, befolyással való üzérkedés, pénzhamisítás mutatói is romlottak.

Ferenczi László vezérőrnagy, a maffiellenes központ főigazgatója a Népszavának úgy nyilatkozott, szó sincs a koordinációs központ felszámolásáról. A statisztikák ilyen értelmezése szerinte félreveztő, a Szebekk szigorúan csak a szervezett bűnözéssel foglalkozik, tevékenysége nem mérhető igazán statisztikailag.

Ferenczi László rámutatott, hogy a szervezeti szempontból még fiatal Szebekk főként információk összegzésével, elemzésével, összefüggések feltárásával, valamint más szervezetek nyomozóinak segítésével foglalkozik. A központ nyilvántartásában több mint harmicezer név szerepel, a központ egyik fő tevékenysége ennek megfelelően a bűnözők közti kapcsolatháló feltérképezése. Az hogy a társszervek milyen eredményességgel használják a Szebekk segítségét, már nem a központtól függ, magyarázta Ferenczi László. "A háttérben dolgozunk, eredményességünk nem mérhető számokban" - fogalmazott a lapnak a főigazgató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?