Emőke
-4 °C
9 °C

Az orosz és az ukrán maffia uralja a magyar alvilágot

2006.03.07. 06:49
Az unió bővítésével a bűnözői csoportok elemi érdeke volt, hogy hídfőállásokat építsenek ki a schengeni övezethez tartozó országokban. Érzékelhető, hogy új gazdasági pozíciók kiépítésére törekszenek, elsősorban az olaj- és a földgáz-értékesítés piacán, valamint az építőanyag-, műtrágya-kereskedelem és a fafeldolgozás területén.

Magyarországon továbbra is a magyar és az orosz ajkú szervezett bűnözés a meghatározó - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elmúlt évi tevékenységét értékelő kötetben. Jelenleg a hagyományos és a "fehér galléros" bűnözés párhuzamos, vagy együttes jelenléte jellemzi a magyarországi szervezett bűnözést, és továbbra is a magyar és az orosz ajkú szervezett bűnözés a meghatározó - hangsúlyozta a hivatal évkönyve.

Az orosz szervezett bűnözői csoportok megjelenése a kelet- és közép-európai országokban már az 1990-es évek eleje óta megfigyelhető. Az Európai Unió bővítésének közeledtével expanziós törekvéseik tovább erősödtek, hiszen a bűnözői csoportok elemi érdeke volt, hogy hídfőállásokat építsenek ki a majdani schengeni övezethez tartozó országokban, ezzel végső soron a határok nélküli Európában.

EU-kompatibilis maffia

Az elemzés szerint Magyarország az 1990-es évek elején az orosz maffia pénzmosási tevékenységének kedvelt színtere volt, az uniós csatlakozás jegyében azonban a magyar hatóságok szigorú pénzmosás-ellenes törvényt léptettek életbe, ezért e tevékenységüket a bűnözői körök más - kevésbé szigorú jogszabályi környezetet biztosító - országokba helyezték át.

"Az orosz ajkú szervezett bűnözők számára Magyarország fő vonzereje uniós tagságában rejlik. Működésükre jellemző, hogy óvatosságuk erősödött, erősen konspirálnak. Tevékenységük központi eleme a kapcsolatépítés, a terveik végrehajtásához szükséges információk és támogatók biztosítása" - állapították meg a szerzők.

A hagyományos pénzügyi műveletek és a köztörvényes bűncselekmények végrehajtása mellett uniós, állami és önkormányzati projektekbe, beruházásokba kívánnak bekapcsolódni. Érzékelhető, hogy új gazdasági pozíciók kiépítésére törekszenek, elsősorban az olaj- és a földgáz-értékesítés piacán, valamint az építőanyag-, műtrágya-kereskedelem és a fafeldolgozás területén.

Balkáni térnyerés

A hivatal évkönyve kitér a kábítószer-kereskedelem helyzetére is. Feltűnőnek nevezi a szintetikus kábítószerek és a cannabis forgalmának jelentős növekedését.

Új jelenség, hogy az illegális kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezetek nagy tételű szállítások során együttműködnek, illetve az, hogy a kábítószer-forgalmazással foglalkozó szervezett bűnözői csoportok a cigaretta-, fegyver- és emberkereskedelem területén is egyre meghatározóbb szerepet töltenek be.

"A magyar kábítószerpiacon folytatódó balkáni térnyerés miatt fennáll egy terület-újrafelosztási harc lehetősége" - olvasható az évkönyvben.