2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Magda Marinkót elszállították Sátoraljaújhelyről

2007.09.24. 08:55
Tíz éve őrizték Sátoraljaújhelyen, most azonban egy másik - meg nem nevezett - fegyintézetbe szállították át a jogerősen életfogytiglanra ítélt sorozatgyilkost az Észak-Magyarország című lap szerint.

Már nem a sátoraljaújhelyi fegyház és börtönben tartják fogva Magda Marinkót, a szerb származású sorozatgyilkost, aki életfogytiglani fegyházbüntetését töltötte itt - írta hétfőn az Észak-Magyarország.

A legszigorúbban őrzött rabot - akit előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve más bűncselekmények miatt jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt a Legfelsőbb Bíróság - egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe szállították át.

Biztonsági kockázat

Csere László, a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka az Észak-Magyarországnak elmondta: az egy intézetben hosszú időn át fogva tartottak esetlegesen veszélyt jelenthetnek az adott fegyház biztonságára.

A kiépíthető kapcsolatrendszer alkalmas lehet szökés előkészítésére, és felmerülhet akár az intézet személyi állománya elleni támadás is. Ezért az ilyen rabokat más büntetés-végrehajtási intézetbe helyezik át. Ez történt Magda Marinkóval is a bv-parancsnok szerint.

Kétszer már rátámadt őreire

Magda Marinko 1996-ban

Marinko 2003-ban decemberében őrzőire támadt a sátoraljaújhelyi börtönben. Az életfogytiglanra ítélt szerb bűnözőt sportolni kísérték, amikor a férfi a vele tartó börtönőr ruháját megragadta és a földre rántotta. A fegyház munkatársai azonnal észrevették az esetet és visszafogták a támadó rabot, így személyi sérülés nem történt.

Az elítélt 1999-ben is hasonlóan viselkedett: amikor cellájába visszavezették megtámadta az egyik őrt, akkor azonban a bíróság felmentette.

Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátásának kérdése leghamarabb 25 év letöltése után - 2019. január 28-án - vizsgálható az MTI szerint.