Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyarokat menekítettek a tűz elől Görögországban

2006.08.22. 10:49
Erdőtüzek miatt több száz embert menekítettek ki keddre virradó éjjel lakóházakból, gyermektáborokból és szállodákból Görögország északi részén, közölték a hatóságok. Az athéni magyar konzul szerint mindössze egy nyolctagú magyar csoport kért segítséget magyar külképviselettől, mert értéktárgyaikat egy veszélyeztetett szállodában kellett hagyniuk.

A tűzben húsz ház égett le kedd hajnalban, de az erős szél szította lángok veszélyesen megközelítették a népszerű üdülőhelynek számító Halkidiki-félszigeten a hozzá csatlakozó Kaszándra-félsziget falvait, sok szállodát, üdülőházat is.

A kimenekített háromszáz turistát más szállodákban és az 50-70 kilométerre lévő Szaloniki városában helyezték el.

Hátrahagyták értékeiket

Oláh Lajos athéni magyar konzul szerint úgy tudni, a tűznek egy halálos áldozata van, egy német turista, aki a tengeren, csónakon menekült el a tűz elől, és utána vízbe fulladt. A tűz tovább terjed, már mintegy 30 kilométer hosszú övezetben ég. A görög hatóságok becslése szerint kedd délutánra tudják eloltani.


Erdőtűz lángjaival küzd egy tűzoltó az észak-görögországi Halkidikí-félszigeten

A konzul elmondta, hogy egy nyolctagú magyar csoport kért segítséget magyar külképviselettől, mégpedig a szaloniki tiszteletbeli főkonzultól, mert értékeik hátrahagyásával kellett kimenekülniük szállodájukból Polikronosz helységben. Ideiglenesen egy szaloniki hotelban szállásolták el őket, és várják, hogy visszamehessenek értékeikért Polikronoszba.

Több száz magyar a térségben

Egy másik magyar család egy időre a Kaszándra-félsziget csúcsán lévő Paliúriban rekedt a tűz miatt, de tűzoltók segítségével sértetlenül kijutott a félszigetről. A konzul szerint több száz magyar turista tartózkodik a térségben.

A hétfői nap volt az utóbbi tíz év legforróbb augusztusi napja Görögországban, a nagy hőségben az ország más részein is erdőtüzek pusztítottak.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft