Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bennünket csak kóstolgat a téli ítéletidő

2008.11.22. 14:24
A meteorológusok szerint egyelőre nem kell aggódni, az Európa középső részét sújtó zord téli idő egyelőre nem érzettei hatását Magyarországon. hideg, télies idő lesz, de kevés hóval, ami esik, az se nagyon marad meg.

Az Európában tomboló téli időjárásnak csak az enyhébb változata éri el Magyarországot, mivel itt enyhébb az idő, hófúvásos, hóviharos ítéletidő nem várható egyelőre a Kárpát-medencében, tudta meg az Index az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusától.

Hirsch Tamás érdeklődésünkre elmondta, hogy az elmúlt órákban kisebb területre kiterjedő, öt-tíz percig tartó hózáporok voltak az ország több pontján, például a Dunántúlon, a Duna-Tisza közének északi részén, valamint Budapesten. A legtöbb havat Sopronban észlelték: a mérőállomásnál hét centiméteres hó hullott. A Kékestetőn 2 centiméteres hótakarót mértek. Budapesten kora délután több kerületben kisebb, nagyobb havazás volt, van ahol jelenleg is esik a hó (Újpesten például nagy pelyhekben, sűrű havazást lehet tapasztalni).

DEGER20081122029

Mivel sok helyen a hőmérséklet fagypont fölötti, és a nap is süt, csak átmenetileg marad meg a hó. Az ország keleti részén túlnyomórészt napsütéses az idő, de várható, hogy ott is előfordulnak majd kisebb hózáporok. A hőérzetet jelentősen csökkentik a viharos széllökések, főként az ország középső részében. A legerősebb szelet a Velencei-tónál mérték: 60-70 km/órás volt a légmozgás.

Hasonló időjárás várható egész hétvégén, nappal 1 és 5, éjjel -1 és -6 fok közötti hőmérsékletre kell számítani, de a hegyekben a szélvédett völgyekben ennél hidegebb is lehet. Továbbra is lehet számítani hózáporokra, de tartós havazás a hétvégén nem valószínű. A szélerősség viszont több helyütt fokozódhat: akár 80 km/órás széllökések is lehetnek.

A jövő heti időjárásról még nem tudnak biztosat a meteorológusok, hétfő délutánra megközelíti Magyarországot egy mediterrán eredetű ciklon, amelyből komolyabb csapadék is hullhat: az ország déli részén eső, északi részén pedig havazás lehet.

A mostani időjárás egyébként az évszakhoz képest kissé hidegebb, de hőmérsékleti rekordok nem dőltek meg, inkább azt lehet mondani, hogy az eddigi időjárás volt a megszokottnál enyhébb.